23. maj, 2015

En lampa om dagen, de osynliga, budgetarbete, barnbarn

Vacker kväll men kall blåst. Läser DN av idag och vill verkligen rekommendera DN granskar, #deosynliga. Så väldigt bra av Josefin Sköld, Niklas Orrenius och fotografen Roger Turesson! Det handlar om den nya underklassen, de osynliga migranterna, fattiga människor som saknar flyktingskäl men kämpar för ett drägligt liv i Sverige, bottenskiktet, slavarbetare med undermåliga löner och villkor. Reportage fortsätter. Nästa handlar om kvinnor som tvingas till sex för att få ut sin lön. Läs! Vad tänker regering och riksdag om det synliga tiggeriet efter att ha läst om arbetsgivares otroliga exploatering av  fattiga människor? Nepalesen Chet berättar hur han blev erbjuden 40-50 kr i timmen för att diska på restauranger, när han gick runt och frågade om arbete. -Jag tror inte att svenskar förstår hur stor den svarta sektorn är eller hur många tusen människor som utnyttjas, säger han. -Nej svenskar inbillar sig att den svarta sektorn försvann när ROT och RUT infördes och gråter över att ROT-bidragen kommer att minskas. Läs! Det är mycket vi inte vet! Journalisterna har jobbat med detta vintern och våren. De har träffat över 100 utnyttjade migrantarbetare över hela landet. "Gemensam nämnare fär nästan alla: En enorm rädsla." Läs!

Kom hem tidigt igår och började det mödosamma arbetet med att få saker på plats efter renoveringen. En lampa om dagen, ska jag få på plats har jag bestämt. Drar mig för att börja borra och spika i de nya tapeterna. Men vad spelar det för roll, när Tassi börjat vässa klorna i dem? Ja, det är sant och nästa drag blir att ha träpanel istället. Katten har fått specialinköpt klöshistoria uppiffad med kattmynta, men...

S+V-budgeten under färdigställande. Möte igår och det går framåt med texterna. Idag cyklade maken L och jag in mot stan och delade (V)äxjös Kommunnytt i ett par bostadsområden. Sandsbro återstår. Får bli imorgon. Besökte barn och barnbarn i Gasslanda. Solen värmde ett tag, när jag vilade i solstol. Om tre veckor är det sommarlov! Tiden rusar. Jag hinner inte med.

Önskar vi kunde sitta ute ikväll, men byggställningar är inte bekväma precis. -Titta på #mellis? - Kanske. Annars läsa ifatt tidningshögen. Eller släktforska lite. Längesedan. Klockan är 19.30 och solen skiner. Imorgon södag och inga möten. Behagligt.

Carin Högstedt

150523