19. maj, 2015

14.00-19.40, 2000 hyresrätter bort, tillgängligheten sitter trångt, internet på hemmet

Kommunfullmäktige i Växjö höll på från 14.00 till 19.40. Det finns massor att berätta om det och det är bara (V)äxjös Kommunytt som gör det och det skrivs imorgon, distribueras till många utdelare och delas i Ingelstad och Tävelsås imorgon, på Storgatan på torsdag och i Furuby och Åryd samt Dalbo torg på fredag. En jädra apparat, men meningsfullt politiskt arbete. Som sagt mycket att berätta. V-motionen om systematiskt tillgänglighetsarbete fick stöd av S och SD. Hjälpte inte. Blev besviken på MP, som gått på borgarnas icke-svar om att några nya program inte behövs. -Nej, men action! Den nya organisationen för samverkan med handikapporganisationerna lyckades S+V få återremitterad för att höra handikapporganisationernas åsikter. Det finns alltså i kommunallagen ett minoritetsskydd, som innebär att det räcker med en tredjedels röster för en återremiss en gång i kommunfullmäktige. Den använde vi oss av.

På förmiddagen var det borgerlig presskonferens om bostadspolitiken. Löfte att sälja 2000 hyresrätter för att lägga 50 milj kr i två år på skolan! Håll i hatten alltså. För några år sedan skulle det säljas ut hyresrätter för att ha råd att renovera, sedan skulle det säljas för att ha råd att bygga nytt och nu ska det rädda skolan... Ränteläget är rekordlågt. Växjö kommun har detaljplaner för 4-5000 nya bostäder, skriande bostadsbrist och ägnar sig åt att sälja och omvandla hyresrätter till bostadsrätter...istället för att bygga. Oppositionens svar är att en skattehöjning är nödvändig för att skolan ska få resurser  att minska barngruppernas storlek m m. Att sälja lägenheter är fel finansiering och håller bara tills pengarna är slut.  Desperat utspel och ett erkännande av att oppositionen haft rätt i att pengarna till skolan inte räcker. Utbildningsnämndens ordförandes (M) svar på interpellation om barngruppernas storlek bekräftade intrycket; nej, barngrupperna har inte minskat. Men det var ett hett löfte i valrörelsen! Från alla partier inklusive M.

Internet på särskilda boenden, möjlighet till kontakt med omvärlden även om man är gammal och orkeslös? -Min interpellation till omsorgsnämndens ordförande fick ett mycket bra svar! Jag var glad. Det var inget svar som skyllde på juridik - vilket jag befarat - utan att de särskilda vård- och äldreboendena ska behandlas som vanliga hyresfastigheter - och möte med berörda instanser ska hållas för att reda ut vem som ska göra vad. Väckte viss uppståndelse att jag sa som det var: Tack, du har svarat så bra som det går i dagsläget och fattat vad det handla om.  

Trött. Intensiv dag. Nu återstår en skrfitlig reservation och budgettexter plus KommunNytt. Måste också lösa vissa saker här hemma. Vilken sorts list i taket ska vi ha för att hänga tavlor utan att borra i väggarna? Och var finns dessa lister?

Carin Högstedt

150519