17. maj, 2015

Highland cattle, Ödegärdet, nya vägar, 8 påsar böcker kvar, FoU

Trevlig dag i Ödegärdet igår. De fyra syskonen gick glatt igenom en mängd brev, kort, och foton i familjearkivet. Enligt maken L.s syster så har Ödegärdet varit boställe sedan 1600-talet. Det hette från början något annat som möjligen betydde beteshagen (Beddhagen). Danskarna strök omkring i trakten och troligen var bostället övergivet någon period, beroende på danskarnas härjningar t ex. Mina gissningar från i fredags kväll, obs inte lördag som jag skrev felaktigt, inte helt galna. Vi fick middag med kött från deras nötdjur, Highland cattle, som smakade delikat. Tog oss hemåt i ett evigt regnande. Nyanlagda vägar bitvis. Nu kör man inte genom Gislaved, om man inte vill. Det har annars ingått i Växjö-Borås-resorna att stanna i Gislaved, äta korv eller glass (gatuköket nerlagt för några år sedan), handla i stora ICA-affären, där det alltid finns kyddsalt av speciellt märke som vi måste  ha hemma. Där finns ett välskött antikvariat (eller fanns kanske?) och ett litet och behändigt systembolag. Det ingick i resan att ta en paus i Gislaved, när barnen var små och det har fortsatt även utan barn. Nu full fart förbi. -Ja, jag är mycket nostalgisk och konservativ när det gäller somligt.

Denna dag startade med ett språng ut i förrådet, hämta böcker, in med dem, upp i bokhyllor tills det är ca 7 kassar kvar och hyllorna slut. Det blir svårt detta.

Kommande vecka fullmatad. Fullmäktige på tisdag innehåller 4 V-motioner, 3 V-interpellationer, 9 medborgarförslag, 3 S-interpellationer, 1 S-motion plus en ombildning av hyresrätter till bostadsrätter och lite annat.

Fick info i Borgholm på förra veckans budgetberedning att den styrande Femklövern planerar att utöka och organisera om så att Växjö kommun får bättre kontakter med Linnéuniversitetet. Den FoU-enhet jag pratat om behovet av är ett faktum. Bra!

Resten av dagen ett stilla grunnande över papper och handlingar. Imorgon kväll är det Berg direkt, kommunstyrelsen möter medborgarna i Berg.

Carin Högstedt

150517