11. maj, 2015

Smart housing, Videum, Science park, motion om pojkars betyg, budgetförberedelse i Borgholm

V-gruppen besökte i eftermiddag Videum AB och fick en rask genomgång av VD David Svensson, som jag som dåvarande vice ordförande var med och anställde för ca 7 år sedan. Med bakgrund i kårpolitiken och Handelskammaren var David som klippt och skuren för uppdraget. Videum är ett helägt kommunalt bolag som bygger åt Linnéuniversitetet, äger 30 fastigheter inklusive ett slott och dessutom i sina lokaler har en Science Park med 106 olika hyresgäster. Det är företag av olika storlekar plus en inkubator, Företagsfabriken, som är en plantskola för nya företag, som helst ska vara kunskapsbaserade. Verksamheten är synnerligen viktig för en kommun som Växjö behöver mycket forskning och utveckling för att kunna behålla och attrahera  studenter som utbildar sig på universitetet och även de som kommer från andra delar av landet och andra universitet/högskolor. Någon riktig skjuts har det inte blivit - eller? - lite trögt är det. Om jag styrde Växjö kommun (ja, inte ensam) skulle jag ägna FoU mycket mer kraft än vad jag tycker görs idag.

Så till Smart housing, som också finns på campus - som f ö är det vackraste campus i Sverige. Inte för att jag har varit på alla men jag är övertygad om det jag skriver. Det är snyggt! Tilltalande, vackra hus. Smart housing träffade vi i en prototyp till studentboende i trä, okonventionellt, en dublett där två studenter delar på kök och badrum. Vi fick höra om ett tioårigt projekt (fel ord men i alla fall) med många miljoner från olika håll där universitet, Vinnova, länsstyrelser och företag är involverade i olika kombinationer. Intressant men lite svårgripbart. Trähuset står på ett öde impediment på campus och är oansenligt utifrån. Hade premiär i Almedalen förra året. Hoppas det blir något av prototypen. Behövs nytänkande men framför allt bostäder! Kan de göras billigt är det en fördel, energismart och billigt ännu bättre.

Så hade vi kommunalgruppmöte i det smarta trähuset. Livligt och glatt. Beslut om en motion som jag skrev på förmiddagen. Kom loss och skrev om att utjämna skillnaderna i betyg mellan pojkar och flickor. Hade ju tidigare en interpellation i ämnet och följde nu upp med en motion. Både OECD och Pisa har uppmärksammat den stora skillnaden i Sverige, där flickor konsekvent har bättre resultat i skolan. Det är ingen naturlag att det är så, enligt min mening. Det finns exempel på skolor som bearbetat pojkars benägenhet att vara "antiplugg". Om det lyckas så hjälper vi inte bara pojkarna utan även flickorna som får bättre arbetsmiljö och förutsättningar att lära sig något, när de ändå är i skolan. Det blir lugnare arbetsmiljö helt enkelt!

Äntligen har nylackade dörrar anlänt. Det är bara det att två dörrar minst är förväxlade och en sitter så illa att den skrapar i det nya golvet. -Ja, jag är rejält sur på det slarvet. Dessutom har den yttre renoveringen av väggarna mot sjön lett till att förnsterkarmar spruckit, vilket betyder att nya fönster blir nödvändigt med allt det medför. Imorgon åker jag till Borgholm. S+V har budgetförberedelser. Ska bli skönt att lämna Toftasjövägen ett par dagar.

Carin Högstedt

150511