3. maj, 2015

Picasso, Öresundståg - skandal, 1 maj - vilket tåg var störst?

Hemma från Frankrike. Deklarerat per telefon, betalat räkningar, flyttat lite möbler till sin plats. Tapeterna är klara men det återstår en del innan den inre renoveringen är klar. Den yttre är i sin linda är jag rädd. Byggställningar och omöjligt  att använda altanen. Så är läget. Bra vecka med dottern!

Igår tog vi oss till Antibes med buss. Det är ca 1 mil från vår boplats Cagnes sur mer. Det är ett par km till bussen dock. Det blev mycket gående. Intressant stad med gamla kvarter, gallerier, antikmarknader och loppisar. Och så Picassomuseet, som vi planerat att besöka. Det finns picassomuseer på fler platser i världen. Detta ligger i Chateaux Grimaldi, gammalt slott eller borg, vid havet. Picasso bodde ca 10 år i Antibes eller dess närhet och hjälpte själv till att bygga upp museet. En svensk kvinna arbetade här flera år med att fotografera Picasso och familjen för museets räkning. Nu var vi alltså här, ömma i fötterna. Vackert på utegården med skulpturer, gjorda av andra konstnärer. Häftiga skulpturer och miljön gjorde sitt till: De  ljusgråa slottsväggarna, blå havet och himlen som bakgrund.

Muséet har mycket konst som inte Picasso gjort. Det är i flera våningar med P.s ateljé överst. Kön när det öppnade bestod av ett par hundra människor denna lördag. När vi tittade på de målningar som P. producerat så började jag fundera på P.s kvinnosyn; dessa stora bröst och små ansikten? Det är kanske något som alla känner till utom jag? Har nämligen aldrig brytt mig om Picasso mer än beundrat Guernica och vetat om hans ställningstagande mot Franco. När jag googlar och läser Wikipedia så tar man där upp hans många kvinnoaffärer. Någon av kvinnorna, en av hustrurna, anklagade honom för misshandel, kan jag läsa. Nåväl. Det var bra att vi tog oss dit och fick se Antibes och detta museum.

Landade på Kastrup vid lunchtid. Biljetter till Växjö och Öresundståg. En anstormning utan dess like av passagerare! Aldrig varit med om något dylikt i Sverige. Packade som sillar. Kom ingenstans. Folk for illa! Bagage i alla gångar. Internet fungerade inte. Faktiskt en skandal. Måste bryta mot avtal och även lagar att packa människor på det sättet. Maken L kommer hem från Lund med ett senare tåg - och berättar samma sak! Ytterligare tåg som har tokmycket för mycket passagerare!

I efterdyningarna till 1 maj i Växjö förs en diskussion inom Vänsterpartiet Växjö om vilket tåg som var störst, S-demonstrationen eller V-demonstrationen. Jag brukar räkna deltagarna men den här gången kan jag inte lägga mig i. Flera är tvärsäkra på att V var störst och är mycket nöjda med det efterföljande mötet där Jesper Odelberg var huvudtalare. Jag suger åt mig och nu gäller det lördag 9 maj, Växjö Pride! 4000 minst är målet och Vänsterpartiet ska bidra med många deltagare!

Imorgon ett par företagsbesök m fl möten.

Carin Högstedt

150503