1. maj, 2015

1 maj i annorlunda miljö, opinionen hemma, Renoir o Picasso

Tillbringade gårdagen här i Cagnes sur mer med att ta oss (dottern och mig själv) till Haute Cagnes, gamla Cagnes med medeltidsborgen högst upp. Gick en shuttlebuss upp och ner, så vi behövde inte anstränga oss för att komma upp. Obeskrivligt vacker utsikt åt alla håll. Förstår att konstnärer sökt sig hit. Vi gick runt och tittade på allt - utom muséet som hade lunchstängt. Precis som Renoirmuséet, dit vi först sökt oss gåendes, så hade detta stängt mellan 12 och 14. Valde att återigen ta oss till Renoirträdgården - kallas ferme på franska och är  en lantgård som August Renoir köpte ca 1908. Där lät han bygga ett vackert hus som nu är museum. Trädgården är olivlund med olivträd som är så knotiga och ihåliga att man kan tro de är 500 år. Det är det mest sevärda. Huset innehåller skulpturer och målningar av Auguste men också sådant han gjorde tillsammans med andra konstnärer och sådant, t ex keramik, som gjorts av  barnbarn till honom. Tre söner fick Auguste med hustru Aline: Jean, Pierre och Claude. Jean blev filmregissör. Pierre blev filmskådespelare. Claude blev också filmregissör. Auguste dog 1919, 78 år. Bäst är målningarna, de impressionistiska, från trädgården, som verkligen är förevigad ur alla vinklar,och  skulpturerna. Tycker jag. En upplevelse att komma in i 100 år bevarad miljö.

1 maj idag och vi hade tänkt åka till Antibes och gå på Picassomuséet. Men där fick vi tji. Det visade sig att här tas 1 maj på allvar på så sätt att butiker är stängda. Till och med storkonsum, Kasino, är stängt, hela dagen! Hemma är ju mycket liten skillnad på helg och söcken numera. Det visade sig också att det går inga bussar idag! Busschaufförerna är också lediga. Inte heller lokalbefolkningen hade alla grepp om det. De väntade också på bussen. Vi tar Antibes imorgon. Några politiska möten och demonstrationer har vi inte kunnat hitta här i närheten, men däremot är folk lediga och det finns firande. I medeltidsborgen med folklore t ex. Tyvärr lite dåligt väder idag med regn om än i liten skala. Vi gick utmed havet till Villeneuve Loubet för att få grepp om arkitektoniskt intressanta byggnader, som vi ser silhuetterna av från hotellet. Visade sig vara lägenheter med lokaler i bottenvåningarna, läcker utformning av själva husen, med en marina nästa inkluderad i byggnaderna, där vi storögt skådade miljardärernas båtar. Också en 1 maj-upplevelse och påminnelse om klassamhället. Lokalbefolkningen har fått flytta på sig, rika tagit över stranden och i havet drunknar de fattigaste och de som flyr för sina liv. Absurt alltihop.

Försökt följa 1 maj hemmavid via nätet och sett de dystra opinionssiffrorna. (V) och (FI) verkar vara kommunicerande kärl. (S) backar. MEN det var en undersökning som inte intervjuat särskilt många. Brukar inte bry mig om dem som har under 2000 intervjuer. Den här vara bara alltför mycket som hand i handske för att sätta ner humöret på arbetarklassen på arbetarrörelsens högtidsdag.

Dagarna här snart slut. Imorgon grand finale här och söndag till Växjö igen. Har lovat återkomma på måndag med en lång rad saker, när folk har ringt eller mailat. Hoppas jag hinner med. Hela veckan är "företagsvecka" - kommunstyrelsen besöker företag. Ser fram mot det. Tre dagar helt inbokade.

Carin Högstedt

150501