6. apr, 2015

Costa Rica, Greider, Expo, cykeltur, djurdödare

Läst ett antal Dagens ETC, som blivit liggande. Fastnade för att Costa Rica har klarat 75 dagar med enbart förnybar energi. Målet är att vara helt koldioxidneutralt 2021. De klarar det med vattenkraft, vindkraft och geometrisk energi (tas ur jordskorpan) bland andra källor. Intressant.

En annan artikel har rubriken "Bilar dödar fler hundar än vargen". Det förvånar inte. Har ofta tänkt på hur många djur som dödas varje dygn av trafiken. Finns det någon som har koll??? 23 tamhundar dödades av vargar förra året, 583 skadades och dödades i trafiken. Tänk alla fåglar, grävlingar, katter, harar, kaniner, rådjur, älgar och smådjur som stryker med på gund av bilar och människans framfart.

Från EXPOs årsberättelse kommer uppgifter i Dagens ETC om att nazistiska aktiviteter i Sverige ökade med 23% förra året, valåret. 2 864 aktiviteter totalt. Ökningen har pågått sedan 2011. -Ja, det är inte svårt att bli förtvivlad.

Slutligen Dagens ETC 25 mars och Göran Greiders ledare "Bara folk kan prata med folk". Den inger hopp - vilken optimist han är Greider! Han menar att det är otänkbart att Löfven (S) skulle gå ut i annonskampanj som det socialdemokratiska partiet i Danmark gör mot flyktingar. Varför det? -Jo, den spontana folkliga antirasistiska rörelsen som vände ryggen åt Åkesson på de svenska torgen och som är aktiv på sociala media. Greider menar - trots SD.s remarkabla framgångar i opinionen - att antirasismen är norm i Sverge (håller absolut med i nuläget) och att den är skapad av icke-proffs-politiker. Den består av folk som pratar med folk. Som John Lennon sjöng: Bara folk vet hur man snackar med folk. Hugnesam läsning, han Greider.

Vackert väder idag igen. Tog cyklen till kommunhuset för möte med fullmäktigegruppen. Innan dess en massa inläsning och är inte helt klar ännu. Morgondagen fylld med möten.

Carin Högstedt

150406