2. apr, 2015

Dyestad, Eketorp, Stenåsa, hagel och snö, Blåkulla nästa

Jag gjorde helt rätt. Gick ut efter frukost och tog en rejäl promenad i okända marker. Nästan två timmar i rask takt och solsken. Levande jordbruk och fritidshus. Blåsippor, blåsippor! Min barndom på andra sidan sundet var också alldeles full av blåsippor. Stor skillnad på Kalmar län och Kronoberg när det gäller lövskog, kalkhalt och floran.  Letade efter en fornborg som finns på kartan, men det var fel väg. Nu vet jag hur vi ska ta oss dit. Maken L snusade i sängen istället.

Körde sedan gemensamt till Dyestad för att titta in till bekanta. Vi fick kaffe - i trädgården! Där satt vi i solen och frös inte det minsta. Såg flugsnappare. Dyestad var en i högsta grad levande jordbruksby! Tror inte att jag någonsin varit där tidigare. Nära Runsten. Trevlig träff!

Så till Stenåsa, där vi först besökte Naturbokhandeln. Investerade i kaffemuggar med fågelmotiv och presenter till barnbarnens kommande födelsedagar samt bok om fjärilar. Vi har inte någon bra fjärilsbok, men gott om fjärilar i trädgården. Vi har ingen trädgård heller egentligen, det är HSB.s, men buskar, träd, blommor, kryddland, syrénhäck med mera.

Körde ner till Stenåsa camping och badplats. Campingen blir långsamt bättre och bättre. Vi hyrde en av stugorna där en Kristi Himmelsfärdshelg för rätt många år sedan. Höll på att frysa ihjäl i stugan med plankväggar utan värmestad. Men såg brushanar för första gången. Varit nere många gånger sedan dess för att sola och bada. Det är ett smultronställe.

Fortsatte söderut. Fick ett tips om hantverksbutik igår, Formgiveriet. Stannade men det var stängt. Fick för mig att jag ville se Eketorps borg, där vi inte varit sedan barnen var små. Stängt för säsongen, men vi gick runt och tittade på de restaurerade husen, som ska förestäla olika typer av hus från 7-1200 e Kr ungefär. Arbetet med att uppföra borgen pågår vad jag förstår alla somrar, en bit i taget.

Från solsken och ca 8 gr plus, så svartnade himlen och det haglade, regnade och snöade - ibland allt på en gång.  Hittade en säger en öppen loppis.

Nu skiner solen igen. Jag ser Kalmarsund från hotellfönstret. Kommer på att jag har nära till Blåkulla ikväll. Efter middagen drar jag iväg för att träffa övriga häxor och diskutera hur vi ska lösa minimering av dubbla turer, rätt till heltid, bort med  evighetslånga vikariat och otrygga anställningar, jämställda löner, barnomsorg på "obekväma" tider. Vi har mycket att göra och vi kommer att lyckas.

Glad påsk!

Carin Högstedt

150402