22. mar, 2015

Skinshult, DHR, KNytt, Cagnes sur mer; Earth week

Satt och tittade i några av de kanske 30 album som finns här hemma igår kväll. Hittade lösningen på ett frågetecken jag burit på länge. Har ett foto från 1998 på en man i Skinshult, Småland, Kalmar län, Kristdala socken, som håller ett diplom. Det handlar om att hans gård är en släktgård. Har förgäves suttit med förstoringsglas för att se vad det står på diplomet. Jag var då 1998 med mina syskon för första gången i Skinshult för att se en by, där vår farmor hade djupa rötter. Vi gick runt och den här mannen kom ut och pratade. Byn ligger så till att det är inte något ställe man kommer till naturligt och att någon dyker upp oförmodat är en händelse som väcker nyfikenhet. Detta var alldeles i början på mitt intresse för forna tider och jag visste inte då att jag skulle hitta rötter så långt tillbaka som början på 1600-talet i just Skinshult. Igår i ett album hittar jag ett foto på bara diplomet! Fullt läsbart. Det var Jordbrukare-Ungdomens-Förbund som 1930 delat ut ett diplom för släktgård. Namnen på ägarna från 1697 är uppräknade. Stämmer med mina resultat, fast jag kommit längre bakåt. Skinshult 1:3 och jag minns vilket hus det är. Ska dit och se om mannen och diplomet finns kvar. Ja, vilka nöjen jag ägnar mig åt!

Idag på DHRs årsmöte på Vallhagen, Teleborg. Trevligt att bli vald till ordförande och leda mötet genom verksamhetsberättelse och ekonomisk berättelse fram mot planer för framtiden, glädjeämnen och vissa svårigheter.

Började dagen med att dela (V)äxjös Kommunnytt i ett par områden i stan. Skönt att komma ut och röra på sig. Kallt men stilla. Fortsatte av bara farten med att röja lite i trädgården. Var ute i Gasslanda och fikade med barn och barnbarn. Så hem och började på med att boka resa i slutet på april till Cagnes sur mer, Frankrike. Hittade hotell men inget bra flyg till rimligt pris. Börjar om imorgon.

Earth week i Växjö kommun är igång. Imorgon förmiddag seminarium. Mycket imponerande program hela veckan! Imorgon eftermiddag Samverkansrådsmöte med handikapporganisationerna - då får vi, Eva och jag,  rapportera från Kosovo bl a. På kvällen möte med föräldraföreningen i Tävelsås. Fullödig dag alltså.

Carin Högstedt

150322, dagen då det kunde varit nyval!