21. mar, 2015

Hemma, snö o kallt, Hirdmans bok

Började dagen igår med avslutande möte på hotellet i Vushtrri, Kosovo. Vad hade vi för reflektioner? efter veckan och vilka nya projektidéer hade vi eventuellt? Sammantaget kom vi fram till åtta nya idéer plus förlängning av detta projekt som handlar om tillgänglighet. Utbytet kommer att fortsätta; det är jag säker på och det kommer att ha positiv betydelse för inte minst Vushtrri kommun men även Växjö. I början på veckan uppstod en del missförstånd. Våra politiska organisationer är olika. I Vushtrri har man politiskt tillsatta tjänstemän. Det systemet är en främmande fågel för oss i Sverige och ordet "politiker" har olika betydelse. Politiskt vald resp  politiskt tillsatt inte samma sak. Men det redde ut sig. Nästa vecka är en ny växjögrupp i Vushtrri och nu handlar det om avfallshantering. Måtte det projektet leda till stopp för  plasten i naturen!

Så åkte vi till flygplatsen via en jättemarknad, som mest var en grossistmarknad. Det gick att köpa en jacka, men affärerna gick ut på att sälja 100 likadana jackor till någon som i sin tur skulle sälja på någon marknad. Flög till Wien och sedan Köpenhamn. Allt gick i rätt tid och även tåget hem till Växjö. Strax efter 23.00 kom jag in och ute regnade det. Nu lördag eftermiddag iskallt och snö från och till. Vi borde ut och dela (V)äxjös kommunnytt, men det är verkligen inte väder för det. Avvaktar bättre tider.

Den som följer min blogg vet att jag köpt Yvonne Hirdmans Medan jag var ung, att jag tappat bort den på resan till Kosovo. Men - så hittade jag den i ett vad jag vill kalla lönnfack i ryggsäcken! Kändes pinsamt, men så är det. Jag har nästan läst ut den. Läste hela vägen hem, oavbrutet, och var inte alls sällskaplig. Den handlar ju om mitt liv - också! Yvonne Hirdman och jag har olika klassbakgrunder, men bildningsresan har vi gemensam. Jag vaknade också av Eva Mobergs Kvinnans villkorliga frigivning! Jag läste också Kristina Ahlmark-Michaneks Jungfrutro och dubelmoral. Jag såg också Barnvagnen och Kvarteret Korpen med stor behållning, Tystnaden likaså. Och i bokhyllan finns Christiane Rocheforts Krigarens vila. Gupp 8, likhetsfeminismen, särartsfeminismen, klass och kön, genus och jämställdhet - allt har vi diskuterat och analyserat.  Vi fick båda barn tidigt i livet. Och i maj 1976 är Yvonne med sin två barn på Korfu och i maj 1976 är jag med två av mina barn på Rhodos. De åren familjen Hirdman bor och verkar i Oskarshamn, där jag går i läroverket, är dimmiga för Yvonne, visar det sig. Oskarshamn gjorde inga intryck på henne. Läs boken! speciellt ni som är ungefär i samma ålder och som varit intresserade av jämställdhet, feminism. Ni kommer att känna igen frågeställningar och minnas kampen, mötena, demonstrationerna, underläget i politiska sammanhang - vi var ju inte så många även om vi hördes. boken är en självbiografi men också en historiebok från 50-talet och framåt.

Imorgon till DHR.s årsmöte, ombedd att vara ordförande. Med mera.

Carin Högstedt

150321