15. mar, 2015

Mot Pristina, Kosovo, tillgänglighetsprojekt, vårsol, opinionen

Snart till tåget mot Kastrup för att flyga till först Wien och sedan Pristina, där vi ska landa 22.20 ikväll. Sedan är det en bit till Vushtrri, där vi ska bo. Det är den kommunen som Växjö kommun har ett tillgänglighetsprojekt med. En grupp från Vushtrri var här förra året en vecka och vi hade resonemang och gjorde besök hos intressanta organisationer, särskilda boenden, särgymnasium, daglig verksamhet och mycket annat. Nu är vi sex personer som ska göra motsvarande besök och programmet verkar fullmatat. Ingen tid för safaripark inlagd! Vi är två förtroendevalda,  tre tjänstemän och en man från Vushtrri, Islam,  sedan länge bosatt i Växjö, som ska tolka. För tio år sedan var jag i Pristina med Islam i ett jämställdhetsprojekt. Ska bli intressant att se hur Kosovo utvecklats efter självständigheten. Igår kväll var det TV-nyheter från Kosovo. Handlade om att ca 200 ungdomar har dragit iväg och anslutit sig till IS. Arbetslösheten är hög i Kosovo. Det är ingen ursäkt för att engagera sig i terrororganisationer, men möjligen en delförklaring.

Såg finalen i Melodifestivalen igår. Nöjd att "Jag är fri"  kom tvåa! Jon Henrik Fjällgren gjorde mesta möjliga av väldigt liten och innehållslös text.

Vårsolen lyser här men blåsten är rejält kall. Vädret i Kosovo väldigt likt vårt. Igår fick maken L och jag en Liednersk knäpp och for iväg till butiken med alla tapeter och golv. Vi bestämde oss för tapeter till samtliga rum. Stora renoveringen närmar sig. Det kommer att bli riktigt bra, när det är färdigt.

 Den som vill stödja Erikshjälpen och köpa deckare har goda chanser att hitta många bra just nu. Ca 20 papperskassar har vi kört dit. Patricia Highsmith lämnar dock inte lägenheten, inte heller några av Elizabeth George och hela Simenonsamlingen (inte min) är kvar.

 SvD/SIFO idag. (S) lite upp denna gång, (V) lite ner. De två verkar fungera  som kommunicerande kärl. Ena månaden si, nästa tvärtom.

Missar ett kommunfullmäktige nu i veckan. Hör till ovanligheten.

Ha det bra!

Carin Högstedt

150315