10. mar, 2015

1 man o 70 kvinnor, kulturarv, fritidsbank, anhörigstöd

Hemma sent efter ett seminarium om hur det är att vara pappa till ett barn, som beter sig annorlunda och hur det tar nio år att få en diagnos och adekvat hjälp. En kärleksfull berättelse om Shara, nu 23 år. Proppfullt i lokalen, en man och ca 70 kvinnor i publiken, varav fyra från V.s lokala omsorgsgrupp. Känns bra att ha lyssnat och att kommunala gruppen igår  beslutade om motion om ännu bättre anhörigstöd i Växjö kommun. Tre timmars seminarium och alla var vakna.

Igår kväll kommunala gruppen på Kulturarvscentrum, som ligger ute på ett industriområde i Växjö, Norremark. Entusiastisk guidning av Lars Palm i de öppna magasinen med föremål från alla tider, glas och industriprodukter, ja allt möjligt! Verkligen intressant. Därefter gruppmöte i lokalerna där med trafikinformation från två kommunala tjänstemän och beslut om motioner m m. Motion om "fritidsbank" färdigställd idag. Det är en idé som ryms inom begreppet cirkulär ekonomi. Det finns flera fritidsbanker i Värmland och nu ska vi lansera det hela i Växjö kommun. Receptet är enkelt: Människor med dugliga fritidsutrustningar som inte används lämnas till en "bank", där de som vill kan låna skidor, skridskor, tält eller vad det nu är till sina barn eller sig själva. Mindre resursslöseri, billigt, hållbart - som ett bibliotek men inte böcker utan fritidsgrejer. Därtill motion om bättre anhörigstöd. Ska bli intressant att se vilket svar det blir på den med tanke på att alla valstugor med självaktning inför valet hade plakat om - just det - bättre anhörigstöd i Växjö kommun.

Lunch idag på Café REKOmmenderas i Växjö, ett socialt företag med vegetariskt, närodlat, ekologiskt, glutenfritt, fair trade...Har aldrig tyckt om blomkål men åt nu blomkålssoppa och det var jättegott!

Trevligt kommunstyrelsens arbetsutskott på förmiddagen. Inga upphetsande ärenden men bra informationer. En student, Josefin, redovisade en rapport om sociala investeringsfonder, plus och minus, erfarenheter från de 21% kommuner som använder detta som verktyg, metod för att nå social hållbarhet och hjälpa barn på ett tidigt stadium istället för att betala dyrt för drogmissbruk, arbetslöshet, kriminalitet i ett senare skede. Enkelt uttryckt. Mycket bra rapport för kommande beslut. Också rapport om Växjö kommuns samarbete med Linnéuniversitetet. Jag lanserade min idé, som jag burit på ett tag, att ha en Forsknings- och utvecklingsavdelning i kommunen (FoU) för ett mer sammanhållet samarbete med universitetet. Inte negativt mottaget.

Nu rejält trött. Imorgon seminarium på Länsstyrelsen om integration. Dit ska jag. Innan dess som vanligt en massa mail och administration. Nästa vecka i Kosovo och den veckan ska så att säga arbetas in den här.

Carin Högstedt

150310