9. mar, 2015

8 mars, dagen efter, solsken, studenter, planering, möten

Cykelpremiär igår till Dalbo torg, Palladium och hem, 15 km. Mycket envis motvind till Dalbo. Där talade historiker Marie Eriksson om och till Blända, som står skulptur där. Tyvärr saknas upplysning om vem kvinnan är och varför hon blivit staty! Kultur o fritidsnämnden - hallå! För den som inte är från Värend och vet historien, så räddade Blända och hennes medsystrar oss från danskarna genom att äta och supa dem under bordet och ta kål på dem. Som tack fick kvinnorna i Värend arvsrätt. I all korthet. Trevligt och intressant av Marie. Många visste inte att kvinnan föreställer Blända. Vilket inte är konstigt, eftersom det saknas information. Från Dalbo torg blev det "barnvagnsmarsch" in till centrum. Inom parentes var en barnvagn original från 1947! Funkade mycket bra enligt modern. Härligt väder hela dagen. På Palladium fortsatte programmet med musik och fler berättelser av Marie om "bortglömda kvinnor", kvinnor i Växjö som velat skilja sig från våldsamma äktenskap och deras långa kamp för att få en positiv dom. Det var fall ur verklighetens Växjö i slutet på 1800 och början på 1900-talen.

Idag är det dagen efter och media ser ut som vanligt igen. Inga rapporter om löneskillnader, orättvisa pensioner, osäkra anställningar... Nu 51 veckors stabilitet och trygga maktstrukturer. Tänk om jag ändå kunde få tji! Det blir förändring; patriarkatet ruckas i kanterna, spricker.

Solsken idag också! Forslar böcker och annat till Erikshjälpen, så jag kör bil. Hemma nu en vända för att lasta in mer böcker och sedan till kommunhuset för möte med kommunala gruppens arbetsutskott, sedan till Kulturarvscentrum, där kommunala gruppen ska ha sitt månatliga möte och där vi får en guidad visning innan själva mötet.

Annars började dagen med ett möte med fyra studenter som ska göra ett master-arbete om Araby i Växjö kommun. Trevligt. Partikamrat med och det var bra för jag hade ett annat  möte samtidigt, visade det sig. Missat att skriva in. Nu lyckades jag delta i båda.

En konstig händelse på Norremarks återvinningscentral idag. Jag var där med diverse, bl a gammal kurslitteratur, som jag skrivit om tidigare. Pratade med en granne som jag träffade där om att jag rensar ut böcker. Då kommer en man som själv har ett jättelass med sig fram till mig och säger: " Slänger du böcker? Nästa steg är att slänga människor. Jag kan ta hand om dem. " Så han fick min gamla kurslitteratur! Och mitt dåliga samvete över bokutrensningen blev ännu sämre.

Carin Högstedt

150309