7. mar, 2015

Mitt hjärta blöder, 8 mars, genusskador

Vilken dag! Ledig inom citatationstecken. Tog itu med det faktum att boksamlingen växt oss över huvudet och att det snart kommer hantverkare som ska tapetsera och lägga golv. Speciellt en katt, Tassi, har använt väggarna som klösbräda. Vi har haft samma tapet överallt utom i köket och den har uppenbarligen varit bra att vässa klorna på. Nu ska vi göra något åt det mesta. Utrensningen har börjat med att bära ut hela SF-samlingen, som är maken L.s till förrådet. Den är sex hyllmeter och ska tas om hand av L.s son. Bra så långt. Sedan min enorma samling deckare. Läses bara en gång. Nu är den på väg till dels mina tre döttrar, som inte har läst precis alla utan plockar på sig, dels till Erikshälpen och Kupan. Två bokhyllor på väg till Norremark och återvinningscentralen. Och dit får vi väl också köra den kurslitteratur som jag äntligen förmått mig att släppa taget om. Det är litteratur från 60- och 70-talen i religionskunskap, litteratur, etnologi  och filosofi. Så intressant! Det gör ont att skicka iväg dessa böcker med alla understrykningar och anteckningar i. En viktig del av mitt liv. Jag läste i Lund och på U-filialen i Växjö. "Mitt hjärta blöder, jag ringer mina bröder" tänker jag, medan bokdammet yr. -Var inte det någon text från Melodifestivalen förra året? I varje fall har jag tre bröder, varav en har antikvariat. Ska testa lite konstböcker på honom. Dem har jag inte närmat mig ännu.

I övrigt intressant att se hur mycket media kan prestera om kvinnors liv och hälsa, historia och gärningar inför 8 mars! Roligt att Yvonne Hirdman får sådan uppmärksamhet! Utmärkt uttalande av henne: Varför pratar vi inte mer om genusskador? (DN 7/3). Det var f ö en förfärlig ledare om Yvonne Hirdman och hennes avhandling om städning i Smp, då hon talade på en jämställdhetskonferens i Växjö. Minns inte årtalet. Den ledarskribenten blev inte långvarig. Lite för mycket antifeminism för en monopoltidning, tror jag faktiskt. Eller? Jag hade lyckan att ha Yvonne Hirdmans far som lärare i tyska på gymnasiet. Yvonne gick i en parallellklass på Högre allmänna läroverket i Oskarshamn, där jag gick i början på 60-talet.

Imorgon 8 mars. Ska delta i delar av utbudet, bl a barnvagnsmarschen. Om vädret är så bra som har sagts blir det cykelpremiär.

Carin Högstedt

150307