6. mar, 2015

Årsmöte med Kvinnojouren, arbetsgrupp EU-migranter, barnvagnsmarsch, slentrianfeminism

Ett av FNs millenniemål, nr 5, är att minska mödradödligheten. Det har gått framåt (måste väl lita på rapporterna)  men likväl dör 1000 kvinnor varje dag i samband med graviditet och förlossning. Ett annat mål rör barnadödligheten. Likväl dör 8 miljoner barn varje år före fem års ålder. Därför ska vi gå med i "barnvagnsmarschen" på söndag, 8 mars, från Dalbo torg i Växjö in till stan. Vi ses 13.30 och får då höra Marie-Helen Eriksson, historiker, berätta om Blendasägnen, innan vi går. Sedan är det program på Palladium med anledning av Internationella Kvinnodagen och kvällstid på Café de Luxe.

 I dagens Smp skriver Camilla Carnmo "Håll käften och lyssna!" Kallar sig "slentrianfeminist". Jag brukar själv använda begreppet "vardagsfeminist" om mig själv. Jag läser och njuter. Camilla fick mig på fötter denna dag trots misstanke om begynnande influensa. Fritt citerat: Det handlar bara om att se utanför sitt ego en stund, lyssna, inte vara lat, läsa en artikel, en bok, inte vara dum i huvudet, ta in andras idéer, fakta, erfarenheter. Den som lever i fattigdom vet något om den! Läs Camilla! säger jag www.smp.se.

Igår kväll hade Kvinnojouren i Växjö årsmöte och jag var där som medlem och valberedare. Vilken god stämning! Vilken mängd kvinnor som fått sova ut, som fått sova lugnt, som fått hjälp vidare i livet med barn och allt. Mycket information i verksamhetsberättelsen. Jag deltog till efter smörgåstårtan och då var alla valen gjorda. Kände hur det kittlade i halsen och åkte hem och la mig. Hoppas det räcker med en natts sömn för att trycka tillbaka något som jag inte har tid med.

Igår eftermiddag träffades den informella arbetsgruppen som bildats inom V Växjö för att se vd vi kan göra för EU-migranterna i kommunen. Skönt att prata med dessa som inte bara vill prata om  utan  med de berörda. Vi kom igång med en agenda framåt. Återkommer om det.

Internationella Kvinnodagen på söndag och nu duggar rapporterna tätt under några dagar; varje fackförbund med självaktning kommer med upplysningar om hur kvinnors deltider påverkar löner, villkor, livet och pensionen. Detta har pågått sedan jag kom in i politiken på 1970-talet. Men för helskotta! Det är inte svårt. Lagstifta om rätten till heltid, organisera även kvinnodominerade arbetsplatser, så att det blir mänskliga arbetsvillkor! Gör! Vi vet hur det ser ut med vikariat i evigheter, otrygghet, delade turer, ofrivilliga deltider, låga löner, stress inom exempelvis vården, handel, hotell o restaurang. Det hade inte sett ut så om det var mansdominerade branscher.

Nu till IKEA av alla ställen och sedan barnbarnhämtning på fritids.

Carin Högstedt

150306