14. feb, 2015

Pappersinsamling, nötväckor, 2000 sjuksköterskor, 300 drunknade

Har bläddrat igenom tidningshögen från veckan på Teneriffa, fyllt bostadsrättsföreningens pappersinsamling och beslutat: Nu är det nog. Nu säger jag upp DN. SvD känns piggare. ETC blir bättre och bättre. Hur som helst: Maken L och jag har för många tidningar. Mycket går att läsa på nätet.

Här brukar vistas en nötväcka. Det är en trevlig fågel som helst äter uppochnervänd. Idag - för första gången - var de två! Kan väl då bli ännu fler.

300 flyende människor beräknas ha drunknat i Medelhavet. Händer alltså fortfarande att för många fraktas i för små båtar som sjunker. Dessa var enligt rapporter 15-20 år. Det finns inte ord för vansinnet, girigheten och plågorna i krigens spår.

I Sverige har 900 vårdplatser på akutsjukhusen stängts, för det finns inte personal att hålla dem öppna med. Ca 2000 sjuksköterskor saknas. Var är resurserna för att utbilda? Var är resurserna för att validera de som kommer hit som flyktingar och har vårdutbildningar/erfarenhet med sig i bagaget? Var är resurserna till kommuner och regioner för att kunna anställa så många som behövs och hushålla bättre med personal som är i vården? Det är hög arbetslöshet. Sätt igång bristyrkesutbildningar, ge många fler möjligheter att försörja sig och leva ett bra liv! Samtidigt som vårdköer kan hållas korta och färre medborgare dras med oro och plågor under köandet. Det är en ekvation som går ihop! DÖ (decemberöverenskommelsen) kanske var bra, men den innebär ju väldigt lite action i politiken, förutom att vissa små partier börjat snatta ur SD.s politiska budskap. Eller har jag missat något? Satsningarna som stor del av folket väntade och trodde på - äldreomsorgen, vården och skolan, ja offentlig sektor, som faktiskt skriker efter mer personal, försvann i och med att SD fällde den offensiva och solidariska budgeten, som nya regeringen med stor hjälp av (V) la fram. Risken är att mandatperioden går, att det är som vanligt och att de som vill förändra för jämställdhet och jämlikhet inte blir trodda.

Trevlig helg på er!

Carin Högstedt

150214