7. feb, 2015

Storspov, svarta moln, vandring, liten dramatik

Väderleksutsikterna är verkligen dåliga. Och de stämmer. Idag 20 minuter sol. I övrigt moln och just nu kolsvarta moln. Vi gjorde bästa möjliga av dagen och tillbringade 4,5 timmar drygt till fots uppför ett berg, för att gå runt på en platå, där man förr odlade tomater t ex. Bevattningsledningar/kanaler finns rester av liksom stenmurar. Här har plockats sten som i Småland. Stigen upp och ner har vi gått förr. Den är dålig för fötterna: lösa stenar som lätt rullar. Uppe på platån härligt att gå och se växtligheten som är fikonkaktusar, kandelabertörel, verode, agave. Sökte upp en gammal övergiven gård med ett enormt vårdträd - och fann att någon förbarmat sig över den vackra gården, börjat renovera och vill inte att någon går förbi. De har gjort en enkel avspärrning. Såg en ryttlande tornfalk och en stenskvätta som nog var en rödstjärtad sådan. Mycket folk ute. Pratade med ett skotskt par som inte visste vart de skulle ta vägen riktigt. När vi började vandringen och gick genom Los Cristianos (ska nu börja stava rätt utan h) såg vi en storspov! Där var en av våra gamla bekanta i alla fall. Den gick i strandkanten och smalt in i stenarna. En slump att jag fick syn på den.

Vi gick samma väg tillbaka nerför berget och tog det väldigt försiktigt. En gång på detta berg var det första semesterdagens första vandring och jag halkade i sten och grus, så illa att ena foten var svullen och blå resten av veckan. Väl hemma röntgades den och det var en fraktur inne i foten, som läkte så småningom. Sedan dess är jag lite nojig för lösa stenar. Det gick bra idag och väl hemma konstaterade vi att vi gått oavbrutet  i 4 timmar och 40 minuter.

Lugnt och skönt. Det mest dramatiska hittills var gårdagens stopp i toaletten. En städerska fick vi fatt i och hon fixade fram hjälp i ett nafs. Just nu kl 20.00 här så är det drygt 17 gr och riktigt njutbart. Läser en för mig ny deckarförfattare, Peter May. Utspelar sig på Yttre Hebriderna. Dit vill jag åka!

Imorgon marknad i Los Cristianos. Det är roligt.

Carin Högstedt

150207