4. feb, 2015

Teneriffa, Los Christianos, "döda hunden", 5 av 7 restauranger

Skön dag går mot kväll. Vi gick en promenad utmed havet, i gamla hjulspår. Vi har varit här ca 10 gånger och det är femte gången på detta lägenhetshotell. Har haft för vana att åka en gång per vinter till någon kanarieö. Har varit på sex av sju öar, men vissa då bara över dagen. El Hierro har vi inte lyckats nå ännu. 1990, tror vi, var första besöket på Teneriffa. Vi jämförde när vi gick. Expoateringen har krupit längre och längre ut. Där vi 1990 hittade en stenig playa, gay- och nudiststrand, där har hotellen vuxit till sig. Jag kallade Los Christianos för "by" när jag skrev häromkvällen. Den som varit här tycker nog det är fel benämning på detta ställe med hotell på hotell. Men det finns en bykärna, en hamn och kyrka, där man kan ana något genuint. Vi gick i tre timmar, men det inkluderade lunch på uteservering  och paus i ett "stenröse" , det vill säga en rund låg stenmur som turister byggt för skydd mot vindar och för lite avskildhet.Mest moln men gott väder och aningen rödmosig hud.

Konstaterar att vi sett flera skyltar om "tillgänglig playa", vilket betyder att det finns rullstolsramper. Bra. Växjö kommun har över 40 kommunala badsträder; bara två av dem har ramp. Annars är det knepigt med tillgängligheten i ett Los Christianos som är en enda brant backe ner mot havet. Utmed havet bra, men lämnar man strandpromenaden är det värre. Vårt hotell är ett souterängbygge och vi har fyra trappor ner från receptionen till lägenheten och då är vi ändå 10-15 m ö h.

Med oss har vi rejält med kartor och vandringsböcker, fågelbok och broschyrer om vad man kan göra här. Mest nytta och glädje har vi genom åren haft av Etienne Edbergs Naturguide till Tenerife, 1987. Vet inget om denne man mer än att han gjort motsvarande om övriga öar och att det är korta skrifter med massor av bra tips om man vill ut på vandring. Det måste vara där vi hittade Mascavandringen, som vi kallar "döda-hunden-vandringen", för där vi startade låg en död hund. Enligt anteckningar i Edbergs skrift har vi gått den 1995, 97 och 01. Den är rätt knepig på sina ställen men ger en vidunderlig utsikt och gott om fåglar. Bergsgetter har vi också träffat på där. Nu finns det inte ett resebolag med självaktning som inte har en Masca-vandring med bland utflykterna. Över huvud taget har det blivit mycket fler turister som rör på sig. Tyvärr såg vi inte de fåglar, som brukar finnas, där vi gick idag. Hoppas det är en tillfällighet.

Vi har alltid skrivit resedagböcker och nu har vi med oss dagbok från 2011 och 12, då vi var här. Där har vi nämnt och berömt sju restauranger, men inte skrivit adresserna. Men fem har vi redan hittat och ska testa igen. Ja, inga stordåd idag! Ska eventuellt planera några utflykter men kanske inte. Det är det som är semester. Det störs bara av att det med jämna mellanrum poppar upp något som jag glömt att göra innan jag åkte eller något mail som skulle besvarats...Tack och lov - alldeles utmärkt uppkoppling i lägenheten! Maken L har loggat in mig på nya Smålandsposten, hela tidningen på nätet. Bra att kunna hänga med. Skymningen faller tidigt här och inbjuder till sitta och läsa Tyvärr är inte läslampor hotellvärldens bästa gren. Inte  någonstans enligt min erfarenhet. Vår altanlampa är knappt godkänd. Desto mer tid för att bara lyssna på vågorna.

Carin Högstedt

150204