31. jan, 2015

Splittrat, debatt om "tanten", Pär Lagerkvist

Lördag eftermiddag och nötväckan hänger upp och ner och äter nötter. Nysnö och mycket lågt lufttryck, som påverkar mig negativt till kropp och själ. Kom hem från Öland  rätt tidig eftermiddag igår. Dåligt väglag med snö och modd. Förmiddagen ägnade vi oss åt omvärldsspaning och det var en rätt splittrad skara spaningar som vi presenterade en och en. Jag var nästan sist och flera hade korsat mina tankespår; cirkulär ekonomi, mångfald med tonvikt på jämställdhet, tillgänglighet, trygghet, antirasism. Men  jag var den enda som talade om jämställdhet som medel att lyckas med kompetensförsörjningen.

Så skulle vi prata ansvarsområden och det blev - precis som efter förra valet - rätt rörigt. Inga ansvariga är utsedda. Det får tas senare. Jag hoppas få fortsätta med landsbygd och tillgänglighetsfrågorna, men allt är av intresse. Finns en poäng med kontinuitet. Det finns en poäng med att bryta kontinuiteten också.

Snart in till stan för Kulturnatten. Ska absolut gå på debatten om "tanten" och den eventuella skulpturen på Stortorget. Smp arrangerar. Smart drag. Det är verkligen en fråga som diskuteras. Bakgrunden för er som inte följer den lokala debatten är "århundradets foto" av kvinnan som dänger en handväska mot en NRPares huvud. Det hände på Stortorget 1985. Fotot av Hans Runesson är mycket känt och ett fantastiskt uttryck för antifascism. Men kan man bryta ut kvinnan som skulptur utan den unge mannen? Vad skulle framtiden förstå av det utan lång och förklarande text? Slutligen - tror jag - har jag tagit ställning; gärna många kvinnor som skulpturer på torget och gärna kvinnor som är antirasister, men detta foto är konst nog i sig själv. Ska bli intressant att lyssna på diskussionen som handlar om yttrandefrihet, om rätten att demonstrera utan att bli angripen och om rätten att reagera mot rasism och främlingsfientlighet, myter, fördomar och hur man gör det på bästa sätt. Därifrån till Fria ordets hus och samtal om Pär Lagerkvist - på liknande tema. Pär Lagerkvistsamfundet arrangerar och leder samtal mellan kommunstyrelsens ordförande och mig.

Har suttit ett par timmar och tittat i några böcker om och av Pär Lagerkvist nu på förmiddagen. Eftersom jag i många år varit medlem i samfundet, så har jag tillgång till väldigt mycket litteratur i ämnet. Kan dock inte Pär särskilt väl. Det var lyriken jag fäste mig vid en gång i tiden. Han fick nobelpriset 1951. Sverige och än mindre Växjö har inte särskilt många nobelpristagare och borde vårda dem ömmare. Vänsterpartiet motionerade om en skulptur till Lagerkvists ära för sådär 15-20 år sedan. Det blev monoliten som står utanför gamla stationshuset. Den är sällsynt anonym.

Debatten om "tanten" är i Smålandspostens hus kl 16.30, Pär Lagerkvist i Fria ordets hus kl 19.30.

Carin Högstedt

150131