29. jan, 2015

Öland, sol, snö, cirkulär ekonomi, Earth Week

Lämnade ett Växjö i slask och snö. Vid gränsen till Kalmar län ungefär, lite sol, i Kalmar och på Öland strålande sol. Kändes längesedan. Nu snöblask även på Öland.

Fullmatad dag med information och diskussion om läget i Växjö kommun vad gäller ekonomi, rankingar, sociala förhållanden och miljö-klimat. Växjö kommuns miljöstrateg gick igenom miljöprogrammet, utmaningarna och möjligheterna. Hon talade mycket om cirkulär ekonomi och det sättet att tänka;avfall är resurser, äga kan man göra ihop - enkelt beskrivet. Alla behöver någon gång borra hål i väggen, men behöver alla ha varsin borr? Eller bil? Hur tillverka produkter som går att återbruka, återanvända och cirkulera vidare på olika sätt? Så fick vi infomation om vad som planeras för Earth week i mars. Och det är inte lite. Roliga inslag och lärorika blir det och skolelever är engagerade liksom föreningsliv.

Imorgon omvärldsspaningar från arbetsutskottets förtroendevalda. Vad ser vi som nödvändigt och viktigt att genomföra i kommunen, när vi ser oss omkring i världen? En av mina är avklarad. Det var just cirkulär ekonomi. Under genomgången av det avsnittet i eftermiddag kom f ö en mail till mig med innehållet: Vi ser att du är medlem i nätverket för cirkulär ekonomi. Kan du tänka dig att din arbetsplats vill ha en föreläsning om det. Vi kan erbjuda... Märkligt att det erbjudandet kom exakt just då och eftersom alla i utskottet  verkade positiva och intresserade av att driva "cirkulär ekonomi", så är det inte omöjligt utan det blir ett ja till förfrågan. Verkade mycket seriöst. Kanske under Earth week?

Carin Högstedt

150129