27. jan, 2015

Auschwitz, bredband, Jonas, antisemitism idag

Bilder från Auschwitz - 70 år sedan förintelselägret öppnades. På nyheterna om unga judar idag i Sverige som upplever antisemitismen. Otroligt. Vad är det för mekanismer? Romerna. Fortfarande förföljda i hela Europa. Snart går det inte längre att intervjua de människor som faktiskt var där, i Auschwitz. Det finns människor idag som förnekar förintelsen. Hur ska det då bli när inte ögonvittnena finns längre? Eller kan mänskligheten ta sitt förnuft tillfånga? Tror snarare att vansinnet går i cykler. Nu är vi tillbaka i nationalism och rasism. Men många människor verkar som motkrafter.

Följer inte medierna så intensivt bildmässigt men det jag sett från Grekland är så uppenbart mansdominerat att det är länge sedan jag sett maken. Ett vänsterparti som inte har kvinnor i ledningen - vilka ursäkter finns? Kan man i längden ha framgång utan kvinnor? -Nej, skulle jag vilja påstå.

Möte kring bredbandsutbyggnaden i Växjö kommun och regionen i eftermiddags. Hur ska Växjö kommuns landsbygdspolitiska programs högt ställda mål när det gäller fiber kunna genomföras? Länsstyrelsen där, Wexnet också, Region Kronoberg och Växjö kommun. Vad gäller? Var finns pengarna? De nya reglerna? Bra samtal. Kom fram sådant som inte jag visste innan. Men frågan är kvar: Varför ska landsbygden bidra med ideellt arbete till det som är en nationell infrastrukturell angelägenhet? Svaret finns i något riksdagsprotokoll som bestämde att bredband var en fråga för marknaden. Där, i det beslutet, började en karusell av bidrag, möten och byaföreningar för att ändå kunna försörja landsbygden med fiber. Det gör ju inte marknaden! Fanns inget landsbygdsperspektiv i det beslutet i riksdagen. Växjö kommun har bra utbyggnad relativt sett, men det finns vita fläckar. Hur ? Vem? Vilka medel? Lite svar kom i denna överläggning.

Kvällen avslutade jag med att delta i medlemsmöte med V Växjö. Jonas Sjöstedt deltog live via nätet. Bra tal och vi diskuterade innan talet hur vi kan bidra till EU-migranternas liv i vår kommun. Det ska bli något konkret.

Imorgon till Sthlm och Noaks Ark. Glad att det går att flyga från Växjö och att om inte Bromma finns kvar så måste det finnas bra alternativ. Ibland är det värdefullt på alla sätt och vis att kunna flyga till Sthlm.

Carin Högstedt

150127