23. jan, 2015

Niagarafallen, eloge, stationshusets klocka, recept, fågelräkning

Det bästa som hänt inom politiken på länge! Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommer att få S+V+MP-majoritet. Härligt - efter åtta års borgerligt styre. Vänsterpartiet har fått bra utdelning i form av uppdrag och igår på distriktsstyrelsemöte med Vänsterpartiet Kronoberg nominerade vi partikamrater till olika beredningar. Sedan är det partistyrelsen som avgör. Det är mycket intressanta och utvecklande uppdrag, både för personen som får äran att inneha ett sådant och för den lokala/regionala partiorganisationen, som får tillgång till kunskaper som kan utveckla. Jag var ledamot i demokratiberedningen en period och vi drev ett projekt som skulle förnya det demokratiska systemet i Sverige. Det byggde mycket på deltagardemokrati, det vill säga direkt påverkan från medborgarna. Det var roligt så länge det varade. Väckte berättigad uppmärksamhet och även kanske berättigad kritik. Att direktvälja borgmästare gjorde ingen vågen för precis. Projektet innebar studieresa till Toronto, Kanada, där man tillämpar deltagardemokrati (deliberativ demokrati) på lokalplanet, där partival saknas. En minnesvärd kväll gjorde vi ett besök vid Niagarafallen. Det ska jag ta i detalj en annan gång.

Delade (V)äxjös Kommunnytt (se www.vvaxjo.se) igår, dels i Tävelsås och Ingelstad, dels på Storgatan i Växjö. Fick en så fin eloge av en medborgare att jag kan leva på den i 14 dar. En annan sa: Hördu Högstedt, nu ska du fixa en sak. Klockan på gamla stationshuset har stått stilla i 1,5 år. Jag vill att den ska fungera. - Blir nog inte så lätt, sa jag och tänkte på Jernhusen som jag tror äger huset fortfarande. Det är ju inte stationshus längre. -Vadå, sa han, det är ju bara nya batterier som behövs. Och så enkelt borde det vara!

Jag är naturligtvis medlem i COOP. Igår kom tidningen Mersmak. Bläddrade och såg ett recept, som verkade gott. Bygger på gnocchi (stavas så i receptet), italiensk delikatess; en slags liten kroppkaka, som jag är jätteförtjust i. Skrev ner de ingredienser som behövdes och började vandringen på COOP. Tyckte det var konstigt att passerade tomatpaketen var nästan slut. Det ena efter det andra var på upphällningen av det jag skulle ha. Gnocchin var helt slut! Plötsligt insåg jag att många hade fått tidningen och fastnat för detta recept! Hallå, jag vet vad ni äter ikväll! Visst var det gott? Fick alltså gå till ICA för gnocchins skull.

Idag en förseningens dag, där jag aldrig kom fram till det jag skulle göra. Nu helg och 450 sidor till kommunstyrelsens arbetsutskott plus andra handlingar att läsa in. Isbildning på sjön. Tänkte vi kunde få vår istället, men det är som det är. Nu är också helgen då fåglarna kring talgbollarna ska räknas! Roligt göra! Bergfinkar, pilfinkar, blåmesar, talgoxar, skator, kajor, gulsparvar, nötväckor har vi sett här idag och ovanligt många av dem. Räkna du också och rapportera till SOF, Sveriges ornitologiska förening. Se vidare på nätet.

Trevlig helg!

Carin Högstedt

150123