21. jan, 2015

Irriterad, tågtävling till döds, pengar hit men inte dit

Såg i olika media förra veckan att Växjö kommun vänt sig till regeringen om att ensamkommande barn och flyktingar kostar mycket och nu behöver Växjö kommun mer pengar från staten. -Jaha, tänkte jag efter, när var jag inblandad i och med på ett sådant brev? Jag är ju ändå med på alla kommunstyrelsens arbetsutskott, kommunstyrelser etc och jag är rätt påläst när det gäller de handlingar vi tar beslut om. Kände inte igen och det är ju inte första gången det går brev i det ärendet, som inte alla har beslutat om. Tyvärr blir man lite blasé. Det bara händer och jag undrar hur det här gått till, men gör inget åt saken. Igår förstod jag att det var "femklövern" i kommunen, M+C+FP+KD+MP, som skrivit brev - vilket i ordningen? - om att det kostar med nya medborgare, så vi behöver mer pengar. I media blir det lätt förstått som till Växjö kommun och alla partier. Förståeligt men förrädiskt. Vi är inte samma kålsupare allihop! Marcus Svensson, ledarskribent i Smp, noterar att brevet inte innehåller några nya fakta, bara värdemäsiga uttalanden. Bra, men så enkelt är det inte heller.

Varför skriver inte femklövern till regeringen om att statsbidragen behöver ökas för att kommunerna har ansvar för hela välfärden och kostnaderna stiger? Varför inte kräva att påsen statsbidrag ökas utan att peka ut till vilka eller vad? Personalen i omsorgsnämnden springer benen av sig - varför inte begära extra till det? -Nej, det är just flyktingar och ensamkommande barn som de ska komma extra för. Det ska man höra från en kommun som har extra miljoner till fotbollslag och till och med till att utreda höghastighetståg i Sverige! Inte ett ljud sas på kommunstyrelsen när vi brakade ihop om att anlita konsult för att få hit en eventuell höghastighetsjärnväg just till Växjö. Nu sägas konsulteriet kosta 2-3 miljoner kr och de finns inte i budgeten. Vi/jag vill gärna ha höghastighetsjärnväg men ska varje kommun lägga miljoner på att få järnvägen till sig samt bjuda över varandra med medfinansieringspengar? Hur mycket har Växjö kommun lovat? Eller "femklövern"? Eller kommunalråden? Eller några av kommunalråden? Finns det ingen stat längre som har något ansvar för nationella frågor typ järnvägar? Vilket jädra chickenrace som satts igång - för att mjölka kommuner på pengar! -Hållbar utveckling - var är det? Bästa möjliga ur social, ekonomisk, ekologisk synpunkt - var är det?

Samtidigt med miljonrullning hit och dit, så måste en eventuell fritidsgård/mötesplats på Araby i Växjö vänta till budget för 2016, trots åtskilliga miljoner i stöd till området från staten. Vad blir det av dessa miljoner egentligen? Kommer de fram till de boende i Araby? Den frågan ska jag min själ ha svar på!

-Ja, jag är irriterad. Jag förstår inte varför mer pengar behövs från staten till vissa saker, medan det finns obegränsat till andra. Jag tycker dessutom det är löjligt med tävlingar om var en järnväg ska dras. Jag tycker det är bra att den dras och att den dras på bästa hållbara sätt ur alla aspekter. Men vi/jag är helt ute i det fallet. Bäst och vackrast med största  hybris och skattebetalarplånboken vinner. Det kan vara Växjö. Men det saknas pengar till ensamkommande flyktingbarn...

Vackert ute med stillhet och lite snö. Imorgon ute med flygblad hela dagen och sedan distriktsstyrelsen.

Carin Högstedt

150121