20. jan, 2015

(V)äxjös Kommunnytt p g, arbetsutskott, bröllop med tragik

Snöyra men inte särskilt kallt. Kan bli regn av det hela. Redan hemma efter en rejäl arbetsdag. Kommunstyrelsens arbetsutskott var längre än vanligt med många informationer, bland annat om läget i nya utbildningsnämnden inför bokslut. Och där vilar inga sorger enligt föredragning av ordförande Tenje (M). På fråga om färre barn i förskolans grupper (vallöfte) var dock svaret svävande, minst sagt. (S) hade bra förslag till svar på kommunstyrelsens ordförandes skrivelse om att utreda den optimala mängden allmännytta som Växjö kommun ska ha. Bakom det anar man ju konspiratoriskt att svaret är att kommunen ska minska allmännyttan väsentligt. Som ersättare i utskottet kan jag inte yrka förrän i kommunstyrelsen. (S) hade som sagt ett bra förslag utan att säga nej till utredningen.

Hela eftermiddagen har sedan (V)äxjös Kommunnytts redaktion skrivit texter och skrivit om och skrivit om och korrekturläst och skrivit om. Nu på gång till nätet och imorgon trycks nästan 10 000 ex som ska ut till folk på olika sätt. Bara att få ut buntarna till de som ska dela ut i sin by eller sitt bostadsområde är en hel apparat på flera timmar. Den fråga vi besvarar på framsidan är "Vad hände i fullmäktige?" Och idag 20/1 var ju fullmäktige inställt, så vi skriver bland annat om de interpellationer, som inte fick några svar idag. Minst tre var det. Nöjd med att vi trots inställd demokrati får ut vårt blad!

Vaknade inatt och läste lite i Älghultskrönikan 1976: Ett bröllop i Möcklashult 1726 med tragiskt slut, av direktören W Ejderstedt. Nu vaknar jag verkligen på riktigt. Måste upp och kolla i min morfars anor. Och visst! Ejderstedt berättar i all korthet om bröllopet. Källan är  en kyrkoherde N. Ljungdahls anteckningar i ministerialboken. (Vet inte heller riktigt vad det är för bok). Per i Mycklashult gifte bort sin dotter Lisbeth 8 maj 1726. Bland gästerna fanns kyrkvärden Per Nilsson i Fagraskog och bonden Måns Olofsson i Gilbornaryd. Båda dessa, ärliga och gudfruktiga beskrivs de, ramlade av sin häst och slog ihjäl sig på hemvägen från bröllopet. Jag minns att en anfader till min morfar från Gilbornaryd ramlade av hästen och dog. När jag nu kollar, så visst är det han som var på bröllopet, Måns Olofsson, bara 39 år. Nu får jag sammanhanget också. Min uppgift bygger på kyrkboksanteckning och säger bara att han ramlade av hästen och dog.  Ett häftigt bröllop kan tänka? Måns änka, Elsa Markusdotter, blir ensam med flera minderåriga barn. Hon gifter om sig med en dräng vid namn Jon Jonsson året därpå. Måns Olofsson (Olsson ofta)  och Elsa var min morfars farfars farmors far och mor. Genom den lilla uppsatsen om bröllopet får jag också bekräftat att Måns Olofsson ägde en gård eller del av gård i Gilbonderyd, som det skrivs idag, eftersom han benämns "bonde".

Tänk att Älghultskrönikor kan leda till att en blir Sömnlös i Sandsbro, bortåt 300 år senare!

Carin Högstedt

150120