15. jan, 2015

In i märgen, mycket skrivet, inga regiondagar, pojkars betyg

Riktigt, riktigt obehagligt väder, in i märgen, in i själen. Regn, blåst, mörkt. På gränsen till snö. Var anmäld till Regiondagarna idag och imorgon i Markaryd - kl 7.05 buss idag från Sandsbro för buss till Markaryd 7.30 från stationen i Växjö. Kroppen skrek. -Nej, stanna hemma och vårda bihålorna! Och jag lyssnade. För en gångs skull. Två dagar som bonus att skrota omkring i lägenheten eller arbeta med något roligt. Säkert trevligt i Markaryd och alla seminarierna, men jag är inte så involverad i regionfrågor längre. Jag gjorde rätt.

Igår satt jag och skrev olika dokument och brev i nio timmar. Nästan klar med det som behövs till distriktets årskonferens plus förberedelser för lördagens utbildning av nya förtroendevalda (V). Ska hålla i rollspel (fejkade kommunala sammanträden) och media (attityder och relationer till). Fick ihop en insändare till Smp också, svar på tal till Bo F (M) om Araby. Han svarade på mitt inlägg om fritidsgårdar och grannsamverkan. Nu svarade jag på det.

Så blev det ändå en utryckning idag. Radio Kronoberg ville ha Anna Tenje (M), Utbildningsnämndens ordförande, och mig i debatt om den fråga jag väckt om pojkars sämre resultat i skolan jämfört med flickors. Svårt att debattera om en så ny fråga utan att jag har en aning om Tenjes åsikter, men det redde sig väl, hoppas jag. Det konstiga är att denna fråga, att pojkar konsekvent lyckas sämre i skolan, aldrig tidigare debatterats i kommunfullmäktige! Nu blir det så genom min interpellation till Tenje. I radion var bara början. Radio Kronobergs lokaler var fulla av skolbarn - Vi i femman! Skillnaden mellan mig och Tenje är att hon ser pojkarnas resultat som individuella problem, jag ser dem som individuella OCH strukturella, ett jämställdhetsproblem.

Nu på TV1 om härskarteknikers användning på sociala media. De fem härskarteknikerna är en film, framtagen i Växjö kommun 1992, efter socialpsykologprofessor Berit Ås forskning om härskartekniker. Den togs fram i Växjö kommuns jämställdhetskommitté, när jag var ordförande där. Såldes i tusental exemplar och lyfte Växjö kommun på jämställdhetshimlen. Teknikerna lever fortfarande! -Ja, i praktiken självklart, men i forskningen om sociala media! Intressant! Bra!

Hemmakväll. Läsa in, läsa in. Sova ut, sova ut. Men först Antikrundan.