13. jan, 2015

Sydostleden, Kräftan 9, färsk kyckling, protokoll, arbetsutskott

Idag kommunstyrelsens arbetsutskott med nya konstellationen. Jag är ersättare, inte ordinarie. Det betyder att jag inte kan yrka, det vill säga ha förslag som beslutas om. Jag kan dock meddela vad jag tycker och vad (V) kommer att ha för förslag i kommunstyrelsen. S-gruppen och jag träffas en halvtimme före arbetsutskottet och går igenom dagordningen. Två V-motioner är med idag. En om Sydostleden som jag testcyklade i höstas och sedan motionerade om att den måste bli cykelvänlig om den ska få status som nationell och internationell cykelled. Svaret som föreslås är att vänta och se om den inte packar sig över vintern. S kunde tänka sig att förbättra beslutet och precisera att till våren ska eventuella åtgärder tas ställning till. Men de borgerliga sa naturligtvis nej till det. Nästa motion hade Eva-Britt Svensson varit initiativtagare till. Den förbättring som den nya regeringen med stöd av V aviserade för ensamstående föräldrar genom att höja bidragsförskottet med några hundralappar - den förbättringen ville vi att socialtjänsten inte skulle räkna med i inkomstberäkningen för ekonomiskt bistånd. Lite krångligt uttryckt av mig, men betyder låt dessa som har haft och har det svårt ekonomiskt - låt de få behålla dessa, jag tror det handlade om 300 kr per månad. Nu blev ju inte denna förbättring verklighet genom att riksdagen röstade igenom den andra budgeten, så motionen är helt enkelt inaktuell. S-gruppen la det yrkande jag skulle lagt om jag kunnat nämligen att motionen är inaktuell. De borgerliga kunde inte låta bli utan la till att även om den var aktuell så skulle det innebära en särlösning som de inte vill ha. Så mycket för en av de mest ekonomiskt utsatta och borglömda grupperna, flertalet kvinnor.

Ett annat ärende, som kommer till fullmäktige (kanske i februari om det inte ställs in)  handlar om att göra om lägenheterna i Kräftan 9 till bostadsrätter. S+V har samma negativa inställning. Det är inte bostadsrätter som behövs i centrum av Växjö, det är hyresrätter.

Träffade tjänsteman i kommunhuset som sysslar med måltider och mat i Växjö kommun. Berättade snabbt om besöket på kycklingfarmen igår i trakten av Linneryd. Hon svarar att man just håller på och diskuterar upphandling av - just det - färsk kyckling. Intressant.

Åkte ut till företaget Gunnebo, som flyttat från Gemla till gamla Hammarstedts lokaler i Växjö.  Vi har försökt komma dit på studiebesök från kommunala gruppen. I december fick jag kontakt med en kvinna där och hon trodde att den dag och tid jag föreslog skulle gå bra. Det var idag kl 13.30. Hon skulle återkomma med besked. Jag hörde ingenting och började så ringa och maila. Kom inte ihåg vad hon hette. Ringer man kommer man till en växel i Göteborg. Fick inte kontakt!  Åkte dit idag 13.30 för att se vad som gått snett och varför de inte svarar på mail eller telefon. Vid entrén stod en man som undrade vad jag ville. Jag förklarade och han förstod vem jag pratat med och hon var där. En trevlig kvinna som velat göra ett bra besök, upptäckt att tiden inte passade för den hon menade skulle informera oss och helt enkelt glömt att återkoppla. Jag var vid det här laget väldigt trött på Gunnebo men hon var så trevlig och ångerfull så vi beslöt att jag återkommer med tider.När jag berättade om mail och telefon som inte blivit besvarade, så trodde hon att jag kommit till gammal hemsida. -Den ska ni ta bort, sa jag.

Lätt om hjärtat åkte jag till kommunhuset och skrev protokoll från igår kväll och kommunala gruppen. Blev precis klar för att ta mig till partilokalerna och distriktsstyrelsens arbetsutskott. Det utlovade nyvalet har ställt till oreda i vår planering. Nu redde vi ut när vi har årskonferens och styrelsemöten - igen! Konstaterade också att antalet medlemmar fortfarande ökar i länet. Känner stor tillfredsställelse av att träffa mina kamrater i utskottet, prestigelöst och konstruktivt.

Ser på Smålandsnytt att bilder hittats av en slump som rör Andrés expedition med ballong till Nordpolen. Länge sedan jag var totalfascinerad av denna expedition, men när Smålandsnytt visar fotona, som funnits på Andrémuseet sedan 1936, så vaknar det. Så mycket det finns att studera, på djupet!

Carin Högstedt

150113