3. jan, 2015

Region Kronoberg är född, promenad i duggregn, verksamhetsberättelse

Hade med Region Kronoberg i rubriken på bloggen igår, men glömde bort den delen. Idag i Smp nya regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) på bild. Hon inviger Region Kronoberg med en omslutning på ca 5 miljarder per år. Landstinget Kronoberg går i graven, 151 år gammalt. Hur länge som vi haft kommunförbund under något namn - som Regionförbundet södra Småland - vet jag inte. Hur kan det komma sig att jag aldrig funderat över det? I varje fall har jag haft plats i styrelsen för kommunförbundet i länet sedan 1979. Det är jag tämligen säker på. I ett kommunförbund väljs man av och representerar sin kommun, inte sitt parti i första hand. På det sättet är det inte en arena för partipolitik. Men visst har det blivit en hel del sådant med tiden och voteringar har inte varit ovanliga. I och med att regionförstoringar och bildningar började diskuteras, så bildades Regionförbundet södra Småland och med tanke på att det skulle bildas äkta region så småningom så gjordes organisationen så likt ett riktigt parlament som möjligt. MEN det var ju mer på låtsas. Vi i regionfullmäktige var indirekt valda, inte direktvalda av folket. Och vad vi än kallade oss så var vi ett kommunförbund med de åtta kommunerna som medlemmar och landstinget.Det kan vara intressant ur demokrati- och forskningssynpunkt att jämföra den gångna periodens regionala utveckling och den kommandes. Blir det mer dynamik med direktvalda ledamöter när det gäller kommunikationer, kultur, innovationer...? Kommer medborgarna att uppleva skillnader? Det hoppas jag verkligen men vore bra att få utrett och på pränt.

Det nya är också att denna nyfödda region har ett rödgrönt styre! Det har aldrig landstinget haft, bara borgerligt eller blocköverskridande S + C. Det är visserligen en "minimajoritet", men likväl. Minimajoritet innebär att i regionfullmäktige blir det 31-30 om de borgerliga plus SD röstar lika. I nämnder och övriga styrelser klarar de rödgröna majoritet. Det står mycket på önskelistan och en del hade gått att genomföra om den rödgröna budgeten gått igenom i riksdagen. Nu blev det inte så och det är svårt att förklara alla dessa turer och beslutskedjor som hänger ihop och ingen vet vad som kommer i tilläggspropositionen ifrån regeringen i vår. Kort sagt: Det blir svårt att göra skillnad och det var det som var poängen med att vinna val!

Min mellandotter på besök här idag. Hon missade julfesten här hemma annandagen, men idag blev det mat, vegmat och promenad genom nya och gamla delarna av Sandsbro i duggregn. Sandsbro är hennes barndomshembygd.

Har mellan varven idag skrivit verksamhetsberättelse för 2014 års regiongrupp. Som gruppledare gör jag det och antecknar så gott som varje dag något som jag tror ska vara med. Det är bara det att mina anteckningar är ofullständiga, oläsliga många gånger och det blir ett evigt letande och jämförande med kalendern. Hur som helst: Klappat och klart! Återstår bara distriktsstyrelsens rapport. Inte så bara, men det kommer att gå bra. Om någon undrar varför jag förstör ledighet med sådant här, så tänker jag att det blir inte roligare en annan dag och dessutom tycker jag om att avsluta saker och ting. Dessutom; jag är stolt över att min grupp varit aktiva, den mest aktiva regiongruppen av alla partierna vill jag påstå.

Carin Högstedt

150103