2. jan, 2015

Prognoser 2015, Region Kronoberg är född, fotokonst, promenad, blåst och regn

Privatekonomisk krönikör i DN, Maria Crofts, spår hur ekonomin blir för olika grupper 2015. Ja, hon spår inte i kaffesump utan utgår från kända förhållanden och nu gällande budget. De som har jobb och bolån ökar sina inkomster mest 2015. En tvåbarnsfamilj i villa med 2,8 milj kr i lån får 2 000 mer i månaden att röra sig med. Samma familj i hyresrätt går 800 kr plus. En pensionär med garantipension får 18 kr mer i månaden. De som bor i hyresrätt får räkna med högre hyra än höjningen av pensionen. Som sagt: Åt de som har ska varda givet. Det var det här ekorrhjulet som skulle börja snurra åt andra hållet!

Maria Gunther, vetenskapredaktör, säger att det är gott hopp om att hejda ebolaepidemin med snabba diagnoser, vaccin, medicin och isolering av sjuka. Men, säger hon, det kommer att ta lång tid att utbilda nya läkare och sjukvårdare för att ersätta dem som offrat sina liv i kampen för att rädda folk från sjukdomen. 8000 döda av ebola hittills den här gången.

Tog en paus från skrivande igår och gick en rejäl promenad i Sandsbro, där vi  båda bott, maken L och jag, sedan 1975, fast vi bytt bostad ett par tre gånger. I eftermiddag också paus. Vi åkte med buss nr 8 och barnbarnen till Grand Samarkand. Det betyder en halvtimmes bussfärd genom stor del av Växjö och så lite ärenden och mjölkchoklad. Nu skulle det köpas ägg och kattmat. Vi går in på stora varuhuset, stort som minst 10 kyrkor, där vi aldrig är annars. På väg till äggen, längst in i ett hörn, längst bort, försvann dotterdottern. Puts väck. Gick åt olika håll och letade. Jag hittade henne så småningom, orolig och ledsen. Men var är nu maken och dottersonen? Min telefon hemma förstås. Till slut ber vi personal efterlysa maken L med litet barn i sällskap i högtalarna. Betalade äggen och gick till bussen. Kan tilläggas att det finns lite olika versioner av efterlysningen och händelsekedjan... Dotterdottern skulle bara titta på humrarna, när vi tappade kontakten.

Programmet om Astrid höll även i tredje och sista avsnittet. Tack till alla som låtit oss ta del av den dokumentären!

Har länge föresatt mig att få in ett foto och lite bättre text om vem jag är på min hemsida, som bara används till blogg. Lyckades faktiskt få ett foto in på hemsidan men inte på "framsidan" utan på bloggen. Jag ska ta itu med mig själv och mina förmågor att hantera vissa saker. Det är ett löfte. Fick en tweet nyårsafton som hade nyårslöftet "lite snabbare, lite smalare, lite styggare". Nappade jag på direkt! Lite snabbare, lite smalare, lite styggare!

Ikväll På spåret.

Carin Högstedt

150102