29. dec, 2014

Innesittarträsk, Astrid, Selma, botten och toppen

Inte stuckit ut näsan på hela dagen. tycker inte om kyla och älskar att dra något gammalt över mig och skriva, läsa, i dessa dagar även se på TV. Såg fortsättningen på dokumentären om Astrid Lindgren igår. Djupt imponerad av programmet. Mycket välgjort och intressant är ett understatement. Skulle kunna tänka mig att se Jerusalem också, men det gör jag inte. Har sett och har framför allt läst Selma Lagerlövs roman. Mest känslomässigt berörd av hennes böcker är jag av den helt formidabla Kejsaren av Portugallien.

Började dagen med lite släktforskning. Följde en familj på mormors sida över gränsen från Fliseryds socken till Döderhults. Hamnade i torpet Skrabbhorfvan under Saltvik 3 utanför Oskarshamn, där en släkting, en kvinna dog 1899 av "ålderdomssvaghet, inhyses, fattighjon" enligt kyrkboken. Bara namnet Skrabbhorfvan kan ju göra en nerstämd. Torpet fanns under det namnet från ca 1780 till ca 1940. Letar på kartor, gamla och nya. Hittar inte denna horfva. Ger mig inte. Måste finnas. Så en uppgift - Skrabbhorfvan har bytt namn - är inte förvånad - det finns under namnet Dalhem numera. Och det finns på kartorna. Nu ska jag dit och se mig om. Tror aldrig jag varit där.

Så började jag samla statistik och gå igenom kommunala gruppens verksamhet 2014. Imponerad över en valrörelse som gick på högvarv från 2 maj då vi öppnade V-boa genom hela sommaren till och med valdagen. Men ser också svagheter. Lite djärvare, lite roligare... Tja, det blir bättre nästa valrörelse. Vi ska slå kommunmedborgarna med häpnad!

Imorgon kanske sticka ut näsan. Beror lite på temperaturen. Om mänsklig så blir det en tur till partiexpeditionen och till kommunhuset. På eftermiddagen passa barnbarn. Finns en anledning att gå upp i morgon också.

Carin Högstedt

141229