16. dec, 2014

Alkohol en timme till, aktiva V-partister, social ekonomi, tal och allmänt trevligt

Hetaste debatten på fullmäktige blev som väntat om att öka alkoholserveringen från kl 2.00 till 3.00, om man som krog vill. Enligt Radio Kronoberg vill inte krogägare det, polisen inte heller och inte de rörelser som bekämpar droger. Men moderater vill och har fått med sig alla allianspartierna med lite modifieringar. De vann förstås med MP.s hjälp. Det är förvånande hur man kan å ena sidan vilja ha mer trygghet, mindre droganvändning och samtidigt agera så motsägelsefullt, men rosengren (M) lyckas utan att ändå lyckas. Vinner men med en bismak vågar jag påstå. Fler ungdomar ska få jobb på detta sätt och fler studenters PUBrundor ska ha näring i detta? Bra diskussion om en fråga som kanske inte är så stor på ett sätt, men ändå anger en riktning som är stick i stäv med folkhälsa och minskat våld.

(V) har bara fyra mandat i denna församling, men lyckas ändå vara synnerligen aktiva och fördela ordet mellan alla fyra. Vi har dessutom flest motioner och interpellationer. Jag är stolt över nya gruppen, som jag tycker börjar finna sina former. Det är också frapperande hur många kvinnor som är aktiva i S+V. Här är några namn: Åsa Karlsson Björkmarker (S), Ann-Christin Lindqvist (S), Eva-Britt Svensson (V), Ann-Christin Eriksson (V), Malin Lauber (S), Gullvi Strååt (S) med fler som t ex undertecknad. Carl-Olof Bengtsson (S) lämnade fullmäktige efter 45 år i kommunpolitiken för att bli revisor. Han fick välförtjänta varma applåder och hade den goda smaken att nämna mig och jämställdhetsarbetet i sitt avskedtal. Det var verkligen framgångstider när vi tog makten i S+V+MP och drev miljö- och jämställdhetsarbetet så omvärlden häpnade. -Ja, det var ett tag sedan.

På förmiddagen kommunstyrelsens arbetsutskott och jag fik igenom ett tillägg till yttrandet om RIS, Regional innovationsstrategi. Det handlar om att den sociala ekonomin och den idéburna sektorn ska ses som en viktig aktör i framtida utvecklingen och jämställd med näringsliv och universitet. De andra partierna köpte det direkt!

Hör på nyheterna att talibanerna dödat 140 barn i en skola i Pakistan. Blir tveksam om jag vill leva längre i denna värld. Det är fruktansvärt mörkt just nu i världen. 50 miljoner människor på flykt och en fanatism som mördar hur många människor, barn, som helst. Vad kan man som enskild göra som gör skillnad? Pengar till organisationer är en sak men politiskt?

Carin Högstedt

141216