14. dec, 2014

7 miljarder väck, KNytt, RUS o RIS

Kämpat från morgonen med att dels få till en baksidestext till "(V)äxjös  Kommunnytt" som ska ut efter kommunfullmäktige på tisdag, dels läsa in 408 sidor kommunstyrelsens arbetsutskotts handlingar, som är uppe på tisdag. Bland annat ska utskottet yttra sig över Regionala innovationsstrategin, RIS, som kommer från Regionförbundet/snart Region Kronoberg.  Där kommer vi att ha ett tilläggsförslag om att den idéburna rörelsen, sociala ekonomin, ska med som viktig sektor i utveckling av idéer och innovationer. Universitetet, näringslivet, offentliga sektorn OCH den idéburna sektorn, civilsamhället kallas den också, alla ska med. Vi har även RUS för yttrande, Regional utvecklingsstrategi. Köper inte förslag till yttrande från alliansen. Tycker det är en utmärkt strategi, som tar miljö- och klimat på allvar. Förslaget till yttrande tycker Växjös roll för regionen ska vara mycket tydligare.  

Cirkulär från Sveriges kommuner och landsting 14:52, SKL, kanske inte låter så sexigt, men givande att läsa. Det handlar om skillnaderna mellan rödgröna budgeten, som föll som en sten i riksdagen, och den som vann, allianspartiernas inklusive (SD). Värsta konsekvenserna för Sverige, medborgarna och utvecklingen är nog 7 miljarder i investeringar under perioden; Till klimatinvesteringar, till kollektivtrafik och stadsmiljö, till renovering av miljonprogramområden, till innemiljö och energieffektivisering i skolor. Så väl de hade behövts! Drygt en miljard (1,2) i skattesänkningar för de sämst ställda pensionärerna förvinner också. Plus mycket annat. På plussidan föreslås att alla kommuner ges möjlighet att erbjuda trygghetsboende eller särskilt boende utan biståndsbedömning, för äldre. Men vad betyder det i praktiken? Ska bli intressant att se. Sådana förslag har ju S+V+MP drivit i Växjö kommun och konsekvent blivit nedröstade av allianspartierna.

Men det går ju att ändra på budgetsiffrorna genom att rösta rödgrönt 22 mars! En tilläggsbudget kan väl göras under 2015!? Investeringarna skapar arbeten och bidrar till en hållbar framtid. Många förslag i rödgröna budgeten hade bidragit till social hållbarhet genom att få fler människor över marginalen och bort från socialtjänstens bidrag. Fler hade fått jobb. Hur ska vi kunna klargöra nödvändigheten av reformer för framtiden till 22 mars? Det är den stora frågan.

Nöjd med dagen hittills. KNytts baksida  handlar om nyvalet, om de uteblivna förslagen att minska klyftorna i Sverige, om att få fler barn att växa upp utan att ständigt få höra "vi har inte råd" så fort de önskar något. Fick ett mail från någon helt okänd som kommenterade något som jag skrivit med att "De rödgröna opinionssiffrorna borde rusat i höjden" när man förstod vilken budget som gått igenom. "Jag förstår inte min samtid" skrev han. Jag instämmer.

Fullproppad vecka väntar. Bilprovning först imorgon.

Carin Högstedt

141214