10. dec, 2014

Rätt till minoritetsspråk, arbetat undan, protokoll, tak över huvudet

Började dagen med att skriva protokollet från mötet igår kväll. Skönt att få undan det. Till kommunhuser för lite mer administrativt jobb. Fick goda idén att äta lunch på Diakonicentrum. Trevligt - känner många som är där vid lunchtid, som volontärer eller i behov av gemenskap och billig mat. Har fått besked av Björksell, som väl är verksamhetschef här, att Diakonicentrum kan vara och redan är samordningscentral för de som vill skänka t ex kläder till tiggarna/romerna/EU-migranterna. Folk har frågat mig om detta. Däremot så är det inte bara romerna som får kläder etc utan en del distribueras till Erikshjälpen och Röda Korset/Kupan, som i sin tur skänker till andra behövande. Det kommer nämligen väldigt mycket gåvor. Folk är givmilda, generösa och arbetar ideellt. Det verkar också gå i lås så att hemlösa medborgare får tak över huvudet genom kommunen och EU-migranterna genom diakonicentrum. Hur skulle det se ut i Sverige om inte ideella rörelsen funnes? Eller offentlig sektor? Eller privat sektor? Alla behövs. Varje dag. Men gränsdragningarna är inte givna. De flyttas över tid. I vår tid är tendensen att anhöriga och ideella får väldigt mycket ansvar för välfärden. För mycket när man hör att anhöriga går ner i arbetstid för att ta hand om föräldrar, make/maka eller svärförälder. Det behövs mer personal inom offentlig sektor, t ex de ca 5000 undersköterskor inom äldreomsorgen som den rödgröna budgeten innehåller, men inte den som vann omröstningen i riksdagen.

Så kom jag igång med en interpellation till kommunens utbildningsnämnds kommande ordförande. 1 juli 2015 börjar en ny lagstiftning gälla om rätten för de fem erkända nationella minoritetsgrupperna till sitt språk och undervisning i det. De fem minoritetsgrupperna är samer, romer, sverigefinnar, tornedalingar och judar. Språken är samiska, romani chib, finska, meänkieli och jiddisch. Så hur förbereds dessa förändringar i lagen i Växjö kommun? Finns det lärare? Hur många barn handlar det om? Det är framför allt  grundskolan som förändringen gäller. Ska bli intressant att få ett svar i början på året.

Deltog inte i seminariet på tema sociala företag och innovationer som jag tänkt idag. Arbetade undan istället och ikväll 30 min luciaföreställning på skolgården i Sandsbro. Lagom för att inte bli genomkylda. Luciasången på både svenska och italienska.

Måste lära mig att jag inte kan vara med på allt som rör sig. Fick kallelse till extra partistyrelse - alla distriktsordförande extra inbjudna - 19/12. Ytterligare en tågresa till Sthlm med förseningar? Inte lockande men det handlar om valet förstås och möjlighet att påverka innehållet i valrörelsen. Jag ser julförberedelserna dunsta bort. Får se.

Carin Högstedt

141210