6. dec, 2014

Social hållbarhet, försenade tåg, helgfrid

Vaknade igår i vargtimmen och kom iväg till stationen för att delta i seminarium med projekt Social hållbarhet, som drivs av SKL och Folkhälsomyndigheten. Folkhälsosamordnare i Växjö kommun, Jörgen och jag, for iväg och kom fram i tid. Den här gången var temat privata näringslivet och den sociala hållbarheten. Först ut en man från Svenskt Näringsliv. Som första punkt hade han att vinster i välfärden är nödvändiga. Som andra att om trainees ska delta i vård och omsorg krävs handledning och det kan ta tid och resurser från vården. Lite svårt att få ihop! Självklart måste företag ha överskott liksom en kommuns verksamhet. Frågan är ju vad man gör med överskotten. Skickar till Jersey eller reinvesterar? Blev besviken på nivån. Sedan var det lysande föredragningar av Max Hamburgare (heter det så?), Riksbyggen och Swedbank. De har tänkt, de planerar, de är medvetna om hållbar utveckling. Vill ha mer analys av vad hållbart betyder egentligen, men har mycket genomtänkta strategier. Max anställer personer med funktionsnedsättningar. Riksbyggen ska börja producera hyresrätter,med  mindre yta än "normalt" och med mer gemensamhetsyta. Precis i tänket cirkulär ekonomi. På eftermiddagen mattades mitt intresse betydligt. Det handlade om kontakter privata näringslivet och offentliga sektorn, enkelt uttryckt. Jag förstod inte frågeställningarna. Kanske är Växjö kommun - och Vänsterpartiet i denna kommun - unika, men det är ju mängder med kontakter och arenor. Bara i (V) gör vi väl ett trettiotal besök på företag och träffar med deras organisationer per år. I kommunens regi kanske 10-15 ytterligare besök på företag för min del ett normalår. "Expansiva Växjö" är ju en mötesplats där ett par hundra deltar i frukostmötena och inte bara stora företag utan även små. Frågeställningana kändes lite passé för min del. Handlade också om upphandlingar och möjligheten för små företag att lämna anbud. Jag berättade i olika grupperingar om träffar med LRF, om vår upphandlingschefs sociala intresse, om "skafferiavtal" (går inte in på vad det är men det är bra för landsbygden), om mål för närodlat - ja, det blev mycket reklam för Växjö kommun. Välförtjänt, men oj, vad möda det ligger bakom. Vi har dock börjat betydligt tidigare i Växjö kommun med dessa diskussioner än andra kommuner/regioner. Så mycket tror jag mig säker på efter detta.

COOP Norremark har öppnat manuell disk, som ser jättefin ut med mycket godsaker. OCH - "bara svenskt kött", står det på en skylt. Vilken omställning efter att ha vräkt ut dansk fläskfilé. Hurra! Köptroheten från min sida  växer.

Tillbaka till Sthlm. Tåget försenat innan det avgick från staden. Blev än värre i Norrköping. Körde in en del tid och i Alvesta saknades det 2 minuter för att komma med tåget till Växjö. Väntade inte. Kom hem en timme senare och till sluttonerna i På spåret än jag skulle kommit. Rätt sur vid det laget. Säg att jag åkt tåg  till Sthlm 10 gånger i år hittills och av de har 9 slutat med försening dit eller hem eller båda hållen. Inte roligt att sitta i Alvesta en fredagskväll! MEN trevligt resesällskap - Jörgen plus Heidi från Regionförbundet och Annika från Region Västra Götaland,  på väg till Värends Nöbbele, där föräldragården finns.

Idag en sväng till kommunhuset för att göra det nödvändigaste, ett par utskick, som jag inte klarar hemifrån. Sedan torkat golv medelst det kanske gammalmodiga sättet; ligga på knä och gno som bara den. Det blir i alla fall rent.

Nu lugnt och alla ljusslingorna uppe. Sätter mig ute i några minuter. Det är fyra gr plus.

Ha en skön kväll!

Carin Högstedt

141206