28. nov, 2014

Hets mot romer, gratisarbete, Hantverkshuset i Gårdsby, trygghet

Enligt Dagens ETC 26/11 går det en våg av hatbrott mot romer över landet. Historiker säger att det är uppe i nivå med 20-30-talet. Det är brutala överfall och övergrepp. Man stjäl deras pengar, spottar, hotar, misshandlar. Och överfallen upplevs som sanktionerade - det blir inga straff. Under 2014 hittades 31 grövre brott av ETC. En handfull gick till fällande dom. Detta hat har aldrig varit försvunnet i Sverige, men många - historiker, poliser, hjälporganisationer - är oroade. Så är många s k vanliga människor och det jag ser och upplever i mötena utanför affärerna är medkänsla och sympati med tiggarna. Växjö finns heller inte med på kartan över de grova brotten. Men hur kan det bli så här? Jag minns från barndomen och 50-talet. Ett par hundra meter från huset där vi bodde fanns en öppen allmänning, där romerna eller resandefolk fick slå läger ett par dygn enligt lagen. Någon gång om året inträffade detta. Det låg i luften att vi barn skulle hålla oss borta därifrån, lite farligt. Att leka med romernas  barn var otänkbart. Men jag minns hur vi storögda tittade på hur kvinnorna svängde med sina volangkjolar. Och mellan vårt hus och lägerplatsen låg söndagsskolan, där tant Elin lärde oss sjunga "röd och gul och vit och svart, gör detsamma har han sagt, Jesus älskar alla barnen på vår jord". Det har jag säkert skrivit om tidigare - jag går aldrig tillbaka och läser tidigare bloggar - men det var min bästa skola.

I samma nummer av Dagens ETC är ett uppslag om kvinnors löner - 86% av männens enligt SCB - och det faktum att kvinnor arbetar gratis från den 12 november. Med nuvarande takt tar det till 2082 innan jämställdhet är uppnådd på området löner. Alla tycker det är fel, orättvist och nedvärderande av kvinnors arbete. Men vad händer? Det bara fortsätter. Rätten till heltid har varit aktuellt sedan 70-talet. Är inte i hamn den självklarheten heller. En ny kvinnomaktutredning skulle tillsättas omgående. Den förra, vars skrifter och resultat jag använde väldigt mycket i mitt uppdrag som ordförande för Jämställdhetskommittén i Växjö kommun, har väl 15-18 år på nacken och ledde inte till någon proposition till riksdagen, såvitt jag minns. Det arbetet såväl som jämställdhetsarbetet dog sotdöden. Kanske överdriver jag en aning.

Deltagit hela dagen i ett "strategisamråd", som det kallas, när ordförande och vice ordförande plus förvaltningschefer och VD.ar träffas och lyssnar på föredrag inom något tema. Idag var det temat trygghet och handlade om polisens arbete och samarbetet mellan polis och kommun. Säg att jag deltagit i 20 sådana och dagens var nog bäst av alla. Mostafa Schurman höjdpunkten. Han berättade om sitt liv - dramatiskt värre  - om krig och avrättningar, om skolan och boendet i Rosengård, om fotboll, om arbeten, om misslyckanden och om att han nu är halvmiljardär! Går inte att återberätta; måste upplevas. Ursprung Irak.

Enda besvikelsen är att polisens trygghetsmätningar inte redovisar något om nätbrotten. Mycken otrygghet och många brott är helt nätbaserade: Man förlorar sin identitet, sina kontokort, sitt självförtroende. Tala om stöld. Där finns barnpornografi, trafficking, hot och hat. Men polisen redovisar cykelstölder och nedskräpning...

Sedan en vernissage i Hantverkshuset i Gårdsby med många utmärkta konstnärer. Roligt att barnbarnen med föräldrar var med. Barnen, sex och sju,  var påtagligt intresserade av det som visades.

Glömde redovisa fördelningen av vår kommunala grupp över kommunen. Följande orter är representerade: Dädesjö, Braås, Sandreda, Rottne, Åryd, Berg, Gemla, Kråkenäsryd. Inte så illa. Är alltid en ambition att få med hela kommunen när vi gör listorna.

Nu har vi sett På spåret, ett program som håller måttet men är väl svårt, åtminstone för oss. Advent startar och mörkret ska jagas bort med ljusslingor. Grannarna har varit alerta. Vi tar det lite peuompeu.

Carin Högstedt

141128