24. nov, 2014

Podemos, visstidsanställningar, KSAU inställt, regionstyrelsen, adventsljus

"Läser ledaren i Dagens ETC om nya partiet Podemos i Spanien: "Podemos kan vara botemedlet mot politisk depression" är Andreas Gustavssons rubrik. Podemos är alldeles nytt och uppe i 28% i opinionen. Iglesias heter partiledaren. Han har sagt i The Guardian: "Vi vill ha ett hyggligare land. Ett land med offentlig service där ingen slängs ut från sitt hem, ett land med sjukhus och pensioner, ett land där du kan fylla frysen och köpa skolmaterial till dina barn. De enkla sakerna." Naturligtvis blir Podemos och Iglesisas anklagade för att vara populister och naiva drömmare. Men ännu så länge en reell maktfaktor. Märk väl - detta är inget fascistanstruket parti!

Visstidsanställningar har ökat de senaste fem åren, rapporterar LO i samma tidning. Mer än varannan ungdom mellan 16 och 24 har en sådan anställning och väntar på SMS. De är långt från tryggheten med villa, Volvo och vovven! 70% har svarat att de vill ha fast jobb. Tror jag det.

Kommunstyrelsens arbetsutskott imorgon inställd. Kan bero på att både kommunstyrelsens ordförande och Tenje (M) är upptagna av Regionfullmäktiges (landstinget) budgetmöte som började idag och fortsätter imorgon. Ohållbart att sitta på båda ställena har jag antytt tidigare, vilket bekräftas. Det kommer inte att hålla.

Regionstyrelsen på onsdag är i Ryssby. Det är en rejäl packe ärenden, som förberedelse till sista fullmäktige med det indirekt valda fullmäktige med Regionförbundet södra Småland. Förra decembermötet ledde till att en envis kamp för breddning av väg 941 mellan Fröseke och Stenbrohult kröntes med framgång. Nu tummen ner om Trafikverket får sin vilja igenom. Jag är verkligen ledsen över att det envisa arbetet från ortsbefolkningen, från näringslivet (skogsindustrin) m fl nu föreslås ändras. Men kände det på mig. Trafikverket vill inte.

Försöker hinna putsa fönstren och göra fint till advent mellan varven. Har fått för mig att det är ett måste innan adventsstjärnorna och stakar kommer fram. Skrivet i sten.

Tidig kväll hemma.

Carin Högstedt

141124