22. nov, 2014

Avstressande dag, loppis, glas, konst, böcker, böcker

Superbra dag. Först till Galleri Småland i Alvesta för att hämta tavla av Jenny Eneroth, som vi köpt. Har en tidigare och den här är toppenfin. Ska bara bestämma vad som ska bort från väggarna för att ge plats åt denna. Galleriföreståndaren sa att den utställningen med Jenny var mycket välbesökt och att många var ute efter den som vi bokat med röd plutt. Förstår det när jag nu ser den i hemmiljö.

Sedan bokmässan i Växjö på stadsbiblioteket! Oj, vad många författare och föreningar som visade och sålde böcker! Trångt, trångt. Lyckades inte behärska mig utan kom hem med en packe; diktsamlingar, bl a Frida Lo Kongstad. Älghultskrönikan 2014. Växjö centrum förr och nu - sett genom vykort. Ny bok. Måste ha. Jag har början till en sådan bok om Oskarshamn. Mängder med gamla vykort och en gång gick maken L och jag och fotade hur det ser ut nu.

Sedan till Flygsfors, gammalt glasbrukssamhälle på lite dekis. Fabriken kvar men ingen prydnad precis. Där finns i alla fall Johans glassliperi, butik med gammalt glas och lite loppis. Älskar dn butiken - och här kan man lämna in naggat glas t ex och få det slipat och fint. Vi lämnade in en Kjell Engman-flaska som åkt i golvet och var trasig i halsen men inte värre än så. Får tillbaka halsen nerslipad och nu har vi en Kjell Engman som ingen annan har! För 100 kr!

Flera loppisar på vägen Lessebo - Kosta - Orrefors - Flygsfors. Besökte bara en i ett rött litet hus på en lerig åker. Inte illa alls! Huset har varit glassliperi var svaret på min fråga. Köpte en bricka i trä med änder på och ett glasfat, som jag vet är designat av  Edvin Ollers. Jag skäms. 30 kr för båda tillsammans. Två kvinnor, mor och dotter?, verkade hålla i det hela och de skulle fortsätta så länge de kunde. Ingen värme i huset. De eldade ute för att värma sig. Ska dit igen och gå igenom deras samlingar, som var trevligt uppställda. Livsfarlig trappa upp till andravåningen, där det inte finns belysning.

Som ni märker - bara roligt och avstressande denna dag! Massor av trevliga människor på biblioteket att prata med!

I morgon byta däck - svärsonen är jättehygglig - plus lite annat politiskt arbete.

Carin Högstedt

141122