15. nov, 2014

Thage G Petersson, revy, Lammhults kulturskola, mörkerkörning

Maken L och jag till Lammhult för invigning av nya Folkets Hus. Tog flera timmar och var väldigt trevligt och högtidligt för att inte säga historiskt. I varje fall för Lammhult. Detta är enda Folkets Hus i hela Växjö kommun - numera. Finns även en Folkets Park i Gemla. Det började med lunch. Huvudpersonen, ordförande i Folketshusföreningen, Eva Christiansson, liksom hela styrelsen deltog i servering och matlagning. Efter maten gick vi från värdshuset in i nybyggda delen, som är just Folkets Hus. Gamla värdshuset och nya FH är sammanbyggt och känns organiskt sammanvuxna. Bra gjort. Här sjöng och spelade barn och unga från Lammhults kulturskola. Mycket bra. Sedan kom Thage G Peterson, f d S-politiker. minister och mycket annat inom arbetarrörelsen. På 50-60-talet ledande  inom Folketshusrörelsen. Han höll ett klassiskt arbetarrörelsetal om fred, demokrati, antirasism, antikommunism, antifrämlingsfientlighet, om betydelsen av att ha drömmar och visioner, om betydelsen av mötesplatser med högt i tak. Det var långt, det höll en hög intellektuell nivå, som knöt an till Lammhult och Berg, där han vuxit upp och där Elin Wägner bodde. Thage har varit försvarsminister. Han talar med stor emfas för fred och antikrig. U-båtshistorierna känns mycket futtiga. Många krig i världen just nu. Vad gör vi åt det? Vi måste avskaffa fattigdomen till att börja med.

Sedan blev det smakprov på Lammhultsrevy, presenter till Folkets Hus och tal. Lättsamt och trevligt och ca 75 i publiken, som var inbjuden. Ikväll öppet hus för alla som vill.

Imorgon arbete inför fullmäktige på tisdag, inledning till budgetdebatten ska vara genomtänkt.

Körde hemåt vid 17.30. Kolsvart, duggregn och många mötande bilar. Tycker väldigt illa om mörkerkörning, men hem kom vi.

Carin Högstedt 

141115