6. nov, 2014

Lyxliv hela dagen

Hängde på Kosovogänget 8.30 på Öppna kanalen. Avdi Islami, verksamhetschefen,  berättade om hela resan från tanke till dagens verklighet. Avdi är själv från Kosovo och har planer på att öppna filial där. Öppna kanalen är en demokratisk och fristående TV-kanal, non-profit- och ideell förening. Finns ett 20-tal i Sverige men även i andra länder. Omständigheterna varierar. I en del länder får man bidrag. I Sverige tvingas Öppna kanalen ta uppdrag för att överleva. ÖKV har uppskattats mycket av folk i allmänhet för att de sänder Växjö fullmäktige. Sedan har det tragiska inträffat att Växjö kommun har tagit in anbud på fullmäktigesändningarna och ÖKV förlorat. En firma i Sthlm har vunnit. Man tog alltså in anbud på något som ett socialt företag - förening - gjort och vunnit mycket uppskattning för! Som om det var vilka muttrar, stolar eller gatstenar som helst.

Så till Hagalund, ett särskilt boende för äldre och dementa,  på Hovshaga. Länge sedan jag var där. Vi träffade en enhetschef, själv född i Kosovo och kunde språket, fast hon var ett år bara, när hon kom till Sverige. Vi träffade också och lyssnade fascinerat till en undersköterska, som berättade hur de på plan tre hade organiserat sin enhet, vunnit pris för det och hur hon älskar sitt arbete. Det lyste om henne. Vilken lyx att få sätta sig ner och ta del av den verklighet som så många arbetar i, bor i, lever i hela dagarna. Här fanns en tanke med aktiviteter, attityder, förhållningssätt mot de boende. -Alla passar inte för det här arbetet. Det är inget skitarbete. Med den attityden ska man söka sig någon annanstans. Här tas den individuella planen på allvar. Så uppfattade jag  budskapet och tänkte att här skulle man ju kunna flytta in. Medborgarna från Kosovo ställde många frågor.

Sedan till gymnasiesärskolan på Kungsmad. Skam till sägandes tror jag inte jag någonsin besökt den tidigare. Grundskolan Linden på Lillestad -ja, där har jag varit men inte här. Mycket bra genomgång. Jag deltog en timme, avvek sedan för annat som hängde över mig. 62 gymnasieelever, en del kommer från kommuner runtomkring. Fick veta vilka nationella program som finns här, tre styck varav fordon är ett, hotell och restaurang ett annat. För att komma in krävs en diagnos och utvecklingsstörning. 16 lärare arbetar på detta fyraåriga gymnasium, 15 elevassistenter, kurator, rektor m fl. Också här ställdes många frågor.

Nu var jag jättenöjd med dagen! Hoppas även våra besökare från Kosovo var det och det tror jag. Mycket nytt förstås och skilda världar, men de här sex personerna kommer att lyckas förbättra situationen för personer med funktionsnedsättning på hemmaplan;det är jag övertygad om. Lika övertygad som jag är om att Växjös besök i Kosovo i vårkommer att ge oss nya idéer och tankar.

Så planering av lördagens stora begivenhet: Möte för nya i hela distriktet. Många anmälda och nu måste det bli ett bra program!

Imorgon sammanfattning av Kosovoprojektet. Vi ska diskutera den gångna veckan och framtiden bl a.

Två gr plus. Katt bankade på altandörren när jag kom hem. Ligger nu bakom datorn och snarkar. Hon är mycket väderkänslig.

Carin Högstedt

141106