27. okt, 2014

Framgång för fågellivet, måndagsmys i 12 gr, nomineringar, anställning

Det märks att det är höstlov. Färre möten än vanligt och lite folk i "politikerkorridoren" i kommunhuset. Borde gå att få mycket gjort, men det har jag inte lyckats med direkt. För många avbrott av det ena och det andra. Men...imorgon bland ärendena till kommunstyrelsens arbetsutskott finns min motion om "Behovet av åtgärder för sjöfågelsbeståndets fortlevnad i Helgasjön" (tjusig titel). Hör här på inte mindre tjusigt förslag till beslut: "Kommunfullmäktige uppdrar åt tekniska nämnden att initiera ett samarbete tillsammans med Länsstyrelsen och Kronobergs ornitologiska förening i syfte att skapa samsyn och föreslå lämpliga åtgärder för sjöfågelsbeståndets fortlevnad i länets sjöar." Inte nog med att man säger ja från tekniska nämnden, men vidgar från Växjö kommun till hela länet. Tack, säger sjöfåglarna; storlommar och fiskgjusar, lärkfalkar och pipare. Tack säger besöksnäringen, som kan attrahera fågelturismen i andra länder. -Ja, det finns fågelskådare som reser jorden runt för att titta på fåglar. Speciellt engelsmän, om jag inte har fel för mig. Och Kronoberg har unikt många fiskgjusar. Men de minskar drastiskt. Varför är första frågan? Det är väl fel att ta ut något i förskott. Motionen ska ju genom nålsögat imorgon i arbetsutskottet, för vidare befordran till kommunstyrelsen och sedan slutligen fullmäktige. Men, nej, inte består nya fullmäktige av motståndare till sjöfåglarnas fortlevnad? Eller har de vattenskotrar?

12 gr plus ikväll. Cyklade hem i rejäl medvind, men kolsvart. Varför håller vi på och trixar med sommartider och vintertider? Jag säger som min mamma: Vad är klockan EGENTLIGEN? Klockan är egentligen halvåtta. Då kan det få vara mörkt. 12 gr är som en normal sommarkväll i Sverige och det är 27 oktober. Bra. Tur att vi har trädgårdsmöblerna kvar ute.

Mellan varven har jag försökt få hop en nominering till samtliga våra platser i kommande kommunala grupp. Inte lyckats fullt ut ännu, men på god väg. Erfarenhet och förnyelse, kvinnor och män, stad och land, nya och gamla svenskar - allt ska stämma. Det är en patiens som ska gå ut. Roligt när man kontaktar ny ung  skärpt kvinna som säger: Ja, jag vill bli nominerad.

Möte med distriktsstyrelsens arbetsutskott  sen eftermiddag. Nytt avtal för vår ombudsman, ny anställningsgrad, nytt hyresavtal och andra bakom kulisserna nödvändiga beslut. Några ska göra detta nödvändiga och vi har klarat av mycket idag.

Mobilen från Monte Negro klongar, stearin far åt alla håll (blåser lite), katten Tassi ligger i knät på maken L och njuter. Jag har inte skrivit alla artiklar och motioner jag har i huvudet men imorgon är en ny dag.

Carin Högstedt

141027