22. okt, 2014

Sydostleden, RUS, lugn kväll

Hemma redan men inget utesittande. Blåser rakt in på altanen frisk ostlig vind. Första mötet idag var ett rejält sådant: Regionstyrelsen, som går mot sin nerläggning 1/1-15. Vi hade stora ärenden, tunga sådana både bildligt och bokstavligt. RUS, regional utvecklingsstrategi, är viktigt. Det är något alla regioner/län ska ta fram enligt direktiv uppifrån. Nu skickas förslaget ut på remiss och det är ett förslag som är bra i grunden. Mycket duktiga tjänstemän arbetar på Regionförbundet. Jag har tidigare framfört att jag tycker det ska vara fler miljömål. Idag skickade hela styrelsen med - på mitt initiativ - att ett mål för återvinning ska med. Det går att påverka utan större åthävor och majoritet ibland. Tycker för övrigt att Roland Gustbee (M) varit en bra ordförande. Han har inte legat på latsidan.

Sydostleden, cykelleden Växjö-Simrishamn, som ska bli internationellt och nationellt ansedd som cykelled, slutrapporterades och min skrivelse om ledens status var uppe. - Det jag kräver är att det går att cykla bekvämt på leden, sa jag och försökte förklara att det är inte hästarna som är problem utan underlaget. Tveksamt om det gick fram. Hursomhelst mest en  Växjöfråga och dit finns motion från undertecknad inlämnad på temat: Gör så att det går bra att cykla på Sydostleden, också genom Växjö kommun. Nytt projekt beviljat för att "växla upp" leden.

Bra budgetförslag på riksplanet som kommer officiellt imorgon! Det var länge sedan sist man kände att ja, det blir bättre, för sjuka, arbetslösa, ensamstående...! Det går att göra skillnad och bra att (V) kunnat påverka. Hoppas att medborgarna uppfattar förslagen till förbättringar inom äldreomsorgen t ex. Såg i handlingarna igår till kommunfullmäktige att "andemeningen med den nya kostorganisationen i kommunen är att minska personal". I sammanhanget nämndes sju kockar. Kanske kan Växkö kommun trots det borgerliga styret ha en kostorganisation som ger bra mat, lagad nära de som ska äta och från grunden, utan e-nummer? Tack vare mer statliga anslag? Förstår att det för den oinvigde kan vara svårt att hänga med i detta med sju kockar.  Men engagera er i kommunpolitiken, så kommer ni att hitta massor med konstigheter och utsagor som inte stämmer med retoriken i valrörelser och talarstolar. Det är ett detektivarbete. Ämne för en deckare? Tål att fundera på. Kanske bättre ämne än min vilande bok om Torpen under Veningehult 2?

Imorgon till Alvesta och seminarium om de nationellt erkända minoriteterna i Sverige. Hoppas också kunna besöka mässan för Lättläst i Växjö. Sedan ut med (V)äxjös KommunNytt i parti och minut.

Carin Högstedt

141022