15. okt, 2014

Första fullmäktige, vem ska ha vilket uppdrag?, förkylt

Första fullmäktige med nya besättningen idag. Bara formalia egentligen, eftersom maktsituationen är avgjord. Men motsättningarna mellan de blågröna, M+C+FP+KD+MP, och oppositionen S+V ledde till två voteringar på detta lilla möte som valde fullmäktiges valberedning och fullmäktiges presidium. Vi skulle nämligen också bestämma om mötesdagar detta år ut och nästa år. De styrande föreslog en dags möte för både ordinarie och budgetfullmäktige i november 2014. De har tydligen glömt förra årets budgetdebatt, som höll på att knäcka även de med gediget sittfläsk sedan 20 - 30 år i fullmäktige och långa, långa debatter. Eller så vill de helt enkelt inte prata budget. Kanske de väntande nerskärningarna 2016-17 är besvärande, vad vet jag? (S) hade uppmärksammat detta och yrkade på en hel dags budget och ett ordinärt fullmäktige separat på en dag. De borgerliga vred sig lite men menade att det finns knappt  vanliga några ärenden... Otroligt att en kommun som Växjö, i sin självbild stor, större, störst, inte har något att besluta om på den offentliga arenan! Var tas besluten eller tas inga? Någon samhällsvetarforskare borde ägna sig åt detta. Nåväl. Resultatet nej till budgetheldag med 33 mot 28. De 28 inkluderar SDs röster. En sådan osmart hantering  från de blågröna bjuder upp till bråk och motsättningar.

Och nästa motsättning bjöd de blågröna frikostigt på! De skickar ut ett förslag till mötesdatum för fullmäktige  2015 som vi tycker är OK ,men meddelar på mötet att de gör en förändring och ställer in fullmäktige i augusti. Det brukar vara lite ärenden i augusti, säger han som ska leda kommunen i fyra år till och istället borde se till att ärenden kommer fram! Jag tål inte en sådan behandling av den arena som medborgarna har full tillgång till och insyn i, den enda fullt ut offentliga, där principiella ärenden ska beslutas. -Hur kan man 10 månader i förväg veta vilka ärenden som finns i augusti 2015??? Mycket märkligt beslut att ta av den nyvalda församlingen som sett fram mot att vara förtroendevalda. Deras första beslut: Ställa in ett fullmäktige! Så livat sätt att förändra världen och kommunen! S+V höll ihop och SD stödde, men 33 - 28 igen. Ingen av de nya sa något. Vad tänkte de?

Glad att ha Eva-Britt Svensson i V-gruppen! Hon går in direkt och yrkar, instämmer och debatterar. Glad att alla sex V-partisterna var där och att alla är beredda att ge järnet.

Annars är det mycket interna möten i V Kronoberg och Växjö om platser som ska besättas i kommunen och i regionen. Vem vill ha och vem platsar på det ena och det andra? Viktigaste frågan: Vad ska vi använda platserna, uppdragen till? Vad ska medborgarna få ut av att jag sitter i Växjö kommuns kultur- och fritidsnämnd eller Folkhälsoberedningen i Region Kronoberg? Alla uppdrag, stora som små, ska tas på allvar och vårt uppdrag är att vara medborgarnas ombud. Då måste vi berätta vad vi vill, vad vi åstadkommer och vilket målet är. För medborgarna. Jag är kanske lite gammaldags, men att ha fått förtroende innebär ett åtagande, inte en räkmacka.

För övrigt; förkylt. Slarvat med cyklingen. Börjar som alltid ett nytt liv imorgon eller kanske på måndag. Lite väl kyligt men en utestund ska väl kunna gå.

Blir lycklig av att läsa DN Debatt, Robert Egnell, idag. "Feministisk utrikespolitik effektivaste vägen mot fred". -Ja, det har kvinnor visat på och sagt tusen gånger, men Isabella Lövin (MP) och Margot Wallström (S) är på rätt spår enligt skribenten. Milda makter - det går att göra skillnad! Jag har ingen övertro på den nya regeringen, men dessa båda i kombination har jag mycket stor förväntan på och respekt för. Lycka till - det kan bara bli bättre!

Carin Högstedt

141015