8. okt, 2014

53 km på cykel, motion om Sydostleden, interpellation om hemlöshet

Dagen började inte så bra. Jag kollade in Sydostleden  på nätet och hittade så småningom att den börjar vid resecentrum. Man kunde ladda ner en app för att ha med sig och se sträckningen. Gjorde jag inte. Ska inte behövas, tänkte jag .Leden måsta vara skyltad. Cyklade till resecentrum, bara det drygt 6 km hemifrån. Tittade mig omkring. Frågade på pressbyrån om de hade information - kanske någon karta? -Nej, tyvärr. Jahaja. Ringde diverse samtal till kommunen. Ingen svarade, som kunde hjälpa mig. -Försök på Turistbyrån sa den vänliga receptionisten. -Är det öppet? - Ja, om 10 minuter. Blev mottagen med öppna armar. Fanns en skriftlig beskrivning av ledens sträckning. Det visade sig att invigning och tidningsartikel gjorts utan att det fanns tillstymmelse till information! Tog all info och började cykla. Svårläst. Upptäckte att leden inte är utmärkt eller skyltad mer än mycket sporadiskt. Cyklade fel och i Skir stod det att man skulle svänga vänster. Jag svängde först höger, för jag läste fel, men vänster var också fel. Rakt fram skulle man cykla. Gjorde att jag hamnade i Tjotaheiti och var på väg att ge upp. Mer av en slump kom jag rätt till slut och hittade äntligen banvallen. Bra i början, tyckte jag. Troligen använd som bilväg tidigare och hårt packad. Men sedan värre och sämre. Kändes väldigt hoppigtoch skuttigt, rena tvättbrädan bitvis. Cyklade och cyklade. Bra väder! Man ska över väg 27 två gånger. Det är inte bra men inget att göra något åt. Så småningom nära Ingelstad men jag kände att skulle jag orka tillbaka så var det dags att vända. Klagar inte på naturen. Såg mängder med koltrastar, ett rådjur och några ekorrar med fina svansar. Kom till Teleborg och var sugen på pizza. In på Teleborgs centrum och en Vesuvio räddade resten av cyklandet. In till kommunhuset och skrev en motion om Sydostleden. Den ska vara i toppklass enligt visionen; den ska vara internationellt och nationellt attraktiv. Den ska locka en mängd turister och öka besöksnäringen. Då måste det vara bättre kvalité! Och den måste skyltas! Asfalt? -Ja, jag vill inte ha asfalt i skogen, men det kan vara den bästa lösningen. Enligt min mening är inte hästar och ridning problemet. Det är dålig kvalitet i grunden.  Motionen finns på www.vvaxjo.se . 53 km cyklade och nu sitter jag ute i behaglig temperatur. Värk lite här och där. Troligen galen ,men jädrar vad intressant att cykla i verkligheten! Vid vattentornet på Teleborg - ta vänster in på grusväg! Där börjar det hela!

Cyklandet satte fart på hjärncellerna. Blev en motion som sagt men även en interpellation om hemlösas situation. Ska de få tak över huvudet till vintern? Finns också på www.vvaxjo.se. Benny Johansson (M) ska svara på frågor om det kommer någon form av härbärge.

Nöjd med dagen och att jag presterat motion i dubbelt perspektiv. Frågan är om jag kan röra mig imorgon? Trevligt möte ikväll med nya fullmäktigegruppen. Inte stor men naggande god.

Carin Högstedt

141008