5. okt, 2014

Toftasjön runt, bröllopet, våld i nära relationer

Cyklade Toftasjön runt för nöjes skull. 14 km, 55 minuter knappt. Bitvis backigt. Härligt höstväder att avsluta Sydosttrampar - "cykeltävlingen" Vänsterpartiet i Växjö deltar i. Det är en period på våren och en på hösten då man tar cykel istället för bil och registrerar sina cyklade sträckor på en hemsida. Hoppas kamraterna har cyklat idag, så vi kan gå om Team Vöfab och bli  nr 4  av 15 i alla fall. Tävlingsinslaget triggar och jag väljer cykel även om det ser ut att bli regn. Toftasjön runt är omväxlande med mycket av gammalt odlingslandskap. Såg blåklockor blomma, men inte en fågel, än mindre någon älg eller varg. Min dröm är f ö att få se ett lodjur.

Bröllopet med stort B gick av stapeln igår. Jag hade både klänning, strumpor och skor (se tidgare) och Jäts nya kyrka ligger så vackert så man kan dåna. Ängar, vatten och en skock vita kor, solsken och lyckligt brudpar. Sedan till Jäts Folkets hus, som det står på skylten vid vägen för mat, tal och skoj.

Idag gått igenom mail och börjat läsa handlingar till veckans möten.Funderade på ärendet på arbetsutskottet till veckan som heter Våld i nära relationer - en folkhälsofråga, en SOU som Växjö kommun har på remiss. Utredningen, som den sammanfattas, har en del förslag som på det stora hela lägger mer ansvar på kommunerna och socialtjänsten. Var är de ideella kvinnojourerna? Var är det långsiktiga stödet till jourerna? Var är slutet på att kvinno- och tjejjourerna ska hålla på att söka bidrag till något som alla vet pågår hela tiden, dygnet runt och näppeligen kan påstås vara projekt? Jag har slutat för ett år sedan med mitt mångåriga  engagemang i Kvinnojouren Blenda i Växjö. Jag var med och startade jouren. Växjös jour var nr 15 i Sverige. Vi var inte älskade av alla. Polisen tyckte att de tog bra hand om "lägenhetsbråken". Men medvetenheten och kunskaperna har ökat och gradvis har kommunerna och myndigheter fått mer och mer ansvar. På gott och ont har hela verksamheten kommunaliserats. Kvinnojourrörelsen har ändå inte spelat ut sin roll. I Växjö kommun har Blenda lyckats få treårsavtal med kommunerna (betjänar fem kommuner i Kronoberg). Bra. Men alla människor i utsatta situationer vill inte, kan inte, törs inte  vända sig till myndigheter! Därför behövs kvinnojourrörelsen med ofta helt ideella jourare som komplement till någon anställd.

Sitter ute. Lite kyligt men drägligt. Fikonträdet börjar tappa blad.

141005

Carin Högstedt