25. sep, 2014

Hink vatten, cirkulär ekonomi, sociala innovationer, hemma

Satte mig på cykeln vid 9-tiden. Vände om in och hämtade regnställ. Efter 200 m kom regnet. Det ökade och jag försökte skydda mig med regnkläderna. Fortsatte. Bitvis regnade det på tvären i stormbyar. Det kröp in både här och där på kroppen. Mina nya kängor kommer aldrig att bli som folk igen.

Lite interna V-möten på förmiddagen och över lunch. Sedan på cykeln igen. Nu till Linnéuniversitetet och ett seminarium om "Sociala innovationer som brobyggare mellan näringslivet och den offentliga sektorn". Tänkte under cykelfärden: Å, så skönt! Hela eftermiddagen ska jag sitta och lyssna och har inget ansvar. Finner dock att jag är diskussionsledare för grupp 1 som ska ha gruppövningar i nästan två timmar. Så var det med det sitta och lyssna. Nåväl. Ämnet intresserar mig verkligen. Inledningar och gruppen är begåvade. Jag har lång erfarenhet av social ekonomi, tredje sektorn eller vad man nu vill kalla dessa sociala företag, non-profitföretag, ekonomiska föreningar, stiftelser, ideella föreningar, utan vilka Sverige skulle stanna om de upphörde. Som alltid blir det spännande diskussioner när sociala företagare, privata företagare och andra mer eller mindre ideellt arbetande träffas. "Omöjliga möten" skapar dynamik. Vi kom på en hel del innovationer i gruppen, som är nedtecknat av sekreterare Leyla. Jag ska nogsamt komma ihåg behovet av "handledarförmedling". En ensam företagare som har en ungdom med särskilda behov anställd - hur ska hen kunna ta en veckas semester? Handledare ska ju alltid finnas. En pool borde finnas. Ett socialt företags representant sa: Vi har ledig plats, kompetens och tid att ta emot arbetskraft. Vart vänder vi oss? Mycket kom att handla om behov av mötesplatser, gemensam arena med andra företag, kanske medlemskap i Företagarna. Givande eftermiddag. Är glad att vara en del i uppbygget av Växjö kommuns aktiva intresse för dessa verksamheter.

Igår på regionstyrelsemötet med Regionförbundet södra Småland fick vi en genomgång av arbetet med den nya RUS, regional utvecklingsstrategi, något som alla regioner måste ha. Jag blev riktigt upplyft av att föredragande tjänsteman använde begreppet "cirkulär ekonomi" i den övergripande målformuleringen för hela RUSen. Äntligen! Nytänkande! Men det tog inte många sekunder förrän begreppet var sågat från flera håll i den politiska församlingen på 15 ledamöter. Vad betyder det? Vi ska tala så folk begriper oss. Sas det samtidigt som en mängd andra formuleringar som "komplementär region" och ca 20 olika för " vanligt folk" okända förkortningar inte mötte invändningar. "Cirkulär ekonomi", till skillnad från den vanliga linjära, är något som  måste förverkligas om vi menar allvar med hållbar utveckling, socialt, ekonomiskt, ekologiskt. Det bygger på kretsloppstänkande och företagen är viktiga att ha med sig. De som tänker cirkulärt gör produkter som till alla delar kan återanvändas. Inga sopor uppstår om cirkulär ekonomi är genomförd. Jag blev besviken på okunnigheten och motvallstänkande istället för förnyelse hos församlingen!

Ikväll hemma ca 18.00 med 20,6 km cyklade. Temperaturen ca 10 plus så det går att sitta ute och njuta en stund. Imorgon inga politiska  åtaganden. Däremot ska det inhandlas presenter till diverse födelsedagsbarn.

Carin Högstedt

140925