21. sep, 2014

Gunghästen i Gemla, folkhälsa, födelsedagar

Min man och jag åkte till invigningen av landmärket i Gemla igår kväll. Fick för oss att försöka åka buss och tåg. Det blev bussar och tog väl sammanlagt bortåt två timmar. Med bil hade vi kommit fram och tillbaka på 30 minuter. Men OK det var lördag kväll. Missade en anslutning i stan med 2 minuter. Väldigt mycket folk i Gemla! Och festligt med sambaorkester, tal, varm korv, eldshow och avtäckning av den stora vita gunghästen som markerar att nu är du i Gemla, där man gjort leksaker sedan 1860-talet. Bra idé med landmärket som fler av småorterna i kommunen kan ta efter. Att synliggöra sin identitet på ett fantasifullt och modernt sätt är inte alls dumt.

Imorgon till Stockholm för seminarium arrangerat av Folkhälsomyndigheten: Mötesplats social hållbarhet, mät och förstå din samtid och framtid. Det handlar om det faktum att medborgare i Sverige kan bo i samma stad, i olika stadsdelar  och ha sju-åtta, jag har hört om ännu fler, års skillnad i medellivslängd. Det beror bl a på olika utbildningsnivå. Låg utbildning är en viktig faktor när livslängden blir kort. Vi ska få oss till livs berättelser om olika kommuners framgångar på området att mäta och förstå social hållbarhet. En del kommuner/regioner arbetar medvetet med dessa utmaningar och folkhälsa. "Att mäta det omätbara inom folkhälsa och barnkonvention" är den spännande titeln på ett föredrag som Karlskoga och Degerfors kommuner står för. Jag är en av två ansvariga i Växjö kommunstyrelse för folkhälsoarbetet. Stefan Bergström (FP) är den andre och vi åker båda plus folkhälsosamordnare Jörgen. Flygtaxin kommer 5.45, så det gäller att komma i säng och upp i ottan.

Flera i den närmaste familjen fyller år i närtiden. Ett bröllop ska vi också delta i. Det blir en hel del privatliv som omväxling. Regnat idag men nu en vacker kväll igen.

Carin Högstedt

140921