15. sep, 2014

inte säck och aska, möten, flest röster

Satte mig i eftermiddag och gick igenom valresultatet för  partierna i Växjö kommun  och i landstinget. I landstinget i Växjö kommun har vi i V över 10% i 22 valdistrikt av 50. Som mest på Teleborgs centrum med 15,3%, där vi är näst största parti. Det är vi även på Araby med 14,2%. I kommunvalet tittade jag efter distrikt med över 8%. Det är 17 styck av 50. Bäst Araby med 13,7%. Där har S+V+MP ca 71% tillsammans! På Dalbo mer än 75% ihop! Landsbygdsdistrikt som Berg och Dädesjö når 8%, Sandsbro östra, mitt eget valdistrikt - här röstade 10,3% för V. Tack goda grannar och landsbygdsbor! Jag kände att vi ska inte klä oss i säck och aska. Speciellt inte med tanke på landstingsvalet, där vi har en klar ökning, troligen beroende på regionfrågan; nej till anslutning till Skåne, ja till Småland! Återkommer till riksdagsvalet en annan dag.

MEN läget i kommunen är att S+V+MP har fler röster än alliansen, men ett färre mandat. Så kan det bli med två valkretsar. SD vågmästare och situationen är svår. Haft möte om läget med S och MP och haft valledning inom V Växjö för en första utvärdering av valet.  

Den politiska geografin är intressant. Ett och samma parti kan variera hur mycket som helst beroende på sociala sammansättningen men också historiska faktorer, personer boende på orten och annat. Skulle gärna forska i dylikt!

Sommarväder. Fikonet är nu moget, för det har börjat hänga ner. Ska skörda endera dagen. Finns hur många embryon till fikon som helst. De kommer att mogna nästa år. Men vinterförvaringen???

Hemmakväll. Ska följa nyheterna och inte hetsa upp mig över någonting som har med valet att göra.

Carin Högstedt

140915, dagen efter valet 2014.

PS "Inte till salu" var parollen, men nu är V-boa på Storgatan i Växjö såld!