11. sep, 2014

2 mil, gott väder, SmpTV, torgmöte äldreomsorg, Väster i Växjö

Härlig förstasida på SvD idag! "Iskall ishink över alliansens hopp"! Japp. Och i Dagens samhälle har rödgröna stora framgångar i kommunerna. Med all rätt. I kommunerna möter vi människorna live. Bakom statistik och siffror. Där möter vi de utförsäkrade, den som är 42 år med cancer och utförsäkrad. Där möter vi anhöriga som undrar hur deras föräldrar kan få så dålig mat ställd utanför dörren till lägenheten, trots att den behövande inte kan sätta på spisen och värma den själv. Där möter vi oro för att anhöriga ska dö av undernäring. Växjö kommun är en bra kommun att leva i - javisst, men den är inte världsbäst som alliansföreträdare säger. Det finns brister. Det finns människor som har det svårt, mycket svårt. Jag träffar en del av dessa. De ger mig styrka att fortsätta. Om allt vore perfekt - skulle jag inte vara motiverad. Jag är utless på skrytet från de styrande och alla rankinglistor - eller förresten inte alla men de som passar. Vem ska man lura?

Blev som det blev i SmpTV. De är ambitiösa- De har monopolställning men de försöker balansera. Jag skriver nu inte om ledarskribenterna, utan om journalisterna som jag upplever som mycket balanserade och kunniga. Vilket inte hindrar att jag blir skitf-d ibland. Men vadå? Ibland blir det bättre reportage än man förtjänar, ibland sämre. Det jämnar ut sig. Jag hann inte med mer än drygt hälften av vad jag tänkt få fram. Usch! Illa förberett och timing. Gjort är gjort. Fick fram en hel del i alla fall. Undrar hur många tittare de har? Varför är jag så seriös? Kunde ha skojat en del- men nej. Jag tror hela tiden att människor är intellektuella och mottagliga för ideologiska resonemang. Varför det? Lite ökade öppettider för alkoholservering på nätterna kanske är mer framgångsrikt? Som allianspartiernas förslag  senaste fullmäktige. -Nej, opportunismen har gränser, åtminstone långsiktigt.

Fint väder. Vi hade öppen presskonferens vid V-boa om äldreomsorgen och våra förslag till reformer på området i riksdag, region och kommun. Inga media men lite publik när vi pratade om reell valfrihet för äldre, funktionsnedsatta, sjuka, ensamma och dementa. Det handlar inte om att välja firma utan om innehåll i livet. Intresset för sådana frågor är inte stort. Inga media kom och jag kan förstå det i nuläget.  Det som gör mig illa är att de borgerliga röstat ner vartenda förslag att öka valfriheten i äldreomsorgen, röstat ner att motion om att Växjö kommun ska systematiskt och metodiskt arbeta för tillgänglighet i kommunen - utan argument egentligen. Deras intresse är noll. Det enda de vill är behålla makten och köra sitt race, som inte innehåller den demokratiska reform det skulle innebära att tillgänglighetsanpassa kommunen, för allas tillgång till arbete, kollektivtrafik, idrott, kultur, utbildning...Kan det vara så tokigt? -Ja, uppenbarligen.

Det blev 20 km drygt på cykel idag. En del tack vare en utflykt till Väster med flygblad. Väster är en stadsdel jag har noll koll på och vi har inga kontinuerliga utdelare där. Trevligt och fint med vackra villor och trädgårdar! Fick ut en hel del i brevlådor men långt ifrån alla. Hursomhelst har vi aldrig fått ut så mycket information något val tidigare i denna kommun! Men vad är det som avgör? Förtroende, folks förtroende, inget annat.

Vacker kväll igen. Varmt. Skönt ute. Hemma. Tack och lov. Imorgon en ny dag att vara i V-boa och ut på landet och till Rottne. Får se om jag ser TV4-debatten ikväll. Avskyr TV med reklam i. Inte tålamod och vill inte ha avbrott om jag någon enstaka gång ser på TV.

Fikonträdet är det första jag ska bry mig om efter valet. Växer som bara den och har massor med embryon till nya fikon. Vad göra? Gräset ska klippas. Allt ska städas. Lägenheten renoveras. Trädgården? Släktforskningen fortsätta. Boken påbörjas. Igen. Alla idéer, allt jag lovat ta itu med politiskt ska verkställas. Denna kväll är ju rena julafton om jag tänker efter. Ca 20.00, mörknar, är hemma.

Carin Högstedt

140911