30. aug, 2014

32 km på cykel, Rottnedagen, småorterna i mitt hjärta

Stollegrej. Förstås. Regnet i luften och 13 gr. Men jag cyklade iväg till Rottne. På gamla smalspåret, nerlagt och omgjort till cykelväg. Tänkte briljera lite med kunskaper om cykelvägens status i Rottne. På mindre än en timme var jag i Rottne. Inget regn och rakt in i en loppis. En gardin och en duk rikare blev jag. Vilken fin loppis det blivit där nere, där smalspåret upphör! Smakfullt. Cykelvägens status bra! Ingen asfalt med mycket körbar i alla fall. Vet att det pratats om behov av asfalt. Jag som är född och uppvuxen med små grusvägar, anser att det duger, men kanske är jag inte helt uptodate. Rekommenderar denna cykeltur. Omväxlande landskap: Industriskog där knappt en hare kan komma fram mellan trädstammarna, så tätt står de. Ängar, fin skog, åkrar, sjöar, gölar, jätteekar, lite hus och gårdar. Man får se en bit av Växjö kommun från en ny vinkel.

I Rottne var övriga partier med tält och beachflaggor och hela kittet. Nåja. Inte alla hade allt. Jag hade lite material på cykeln. Det regnade inte i Rottne men var rätt kyligt. Hade min lurvtröja inköpt för två år sedan i franska Alperna på mig och då är jag skyddad för allt ont och kallt. En trevlig man med sommarbostad i Rottne var konferencier och utfrågare av partierna. Vi fick stå på scenen en och en och fick ungefär samma frågor. Synd att det inte fanns sittplatser framför! De som ville höra fick stå och det är tröttsamt för många. Jag tyckt väl jag svarade någorlunda bra och försökte vara konkret. Glömde förstås ett och annat. Som cykelvägen Rydet-Rottne, ett krav sedan ca 30 år, som Trafikverket, inte kommunen, bromsar in absurdum. Ett par partikamrater fanns där och både dörrknackning och utdelning av material pågår i omgångar. Träffade en hemlös. Hen och jag ska träffas på diakonicentrum en lunch. Hen har inte fått hjälp någonstans. Jag vet inte vad jag ska göra, men jag kan ju alltid lyssna. Kanske det viktigaste förslaget vi har  i den gemensamma budgeten S+V+MP: Inte en vinter till utan tak över huvudet!

När det gäller Rottne så är det som de övriga kommundelscentra i Växjö kommun och landsbygden, kyrkbyar: Det måste bli bättre framförhållning när det gäller planberedskap, detaljplaner, villatomter. Folk vill bo även där och det ska prioriteras på ett nytt sätt, när vi byter regering i Växjö kommun! Vi ska vända på perspektiven: Landsbygden, småorterna, kvinnorna, barnen - de perspektiven ska styra! Det blir skillnad! Ja, j-r, så välbehövligt!

Imorgon allting som jag inte hunnit idag plus lite till plus V-boa, som är söndagsöppen.

Trött på hemvägen efter fyra timmars stående och gående. Hade tänkt hinna till kommunhuset och fixa vissa saker, men orkar inte. Fick stor fin middag vid hemkomsten och njuter nu mitt otium på altanen. Imorgon är en ny dag och nya tag. Om 14 dagar är allt för sent.

Carin Högstedt

140830