27. aug, 2014

Sista fullmäktige, (V)äxjösKommunNytt, febril stämning

Somliga sliter verkligen i dessa dagar. Det är något febrilt för att inte säga febrigt över alltihop. En otrolig mängd valsedlar ska ut imorgon till förtida röstningslokalerna. En ansenlig mängd - 10 000 av det nu producerade Knytt,  ska ut till utdelare och spridas i brevlådor i hela kommunen plus på Storgatan, Dalbo torg m fl ställen. Det är bara början. Vi trycker mer senare.  Vi har aktivister som far som bara den från det ena till det andra. Jag är inte helt nöjd med någonting denna dag. Tappade geisten på slutet på fullmäktige. För många ärenden på min lott. Blev dock lite upplivad av ordförande Nils Posse (M) som avtackade hela gänget, alla 61 ledamöterna, och i sitt tal kallade mig fantastisk. Jag hade nämligen denna period stått för en tredjedel av alla motioner, ensam eller ihop med någon. Hörde inte antalet men det var många! Inte konstigt att jag är lite trött ibland kanske? Men jag älskar att påverka, att driva på, att förändra till det bättre för vanligt folk. Nils Posse sa att han avtackade alla för nu ska medborgarna välja och kryssande kan avgöra vilka som blir valda eller ej. Han har rätt. Alla stolar är obesatta. Gå och rösta! Det är folket som bestämmer. Faktiskt.

Trevligt inslag och bra var medborgaren Cecilia Tingstedt som skrivit ett medborgarförslag om livsmedel och kvalitet. Hon var där och hon talade för sitt förslag från talarstolen. Så ska det vara alltid i fortsättningen (se bloggen från igår), om och när det blir nytt styre. Dessutom inträffade något för de gångna årens borgerliga styre helt unikt. På detta ärende. Borgerligheten bytte fot, tyckte oppositionens förslag  var bättre än deras (vilket det ju var om man vill ha kvalitet på kommunens mat) och instämde i det! Det blev enhälligt och förslagsställaren var med i denna händelse. Hon ville bl a ha bort sötsaker från fritids och skolor. Javisst. Varför inte?

Sedan tog arbetet med skrivandet av (V)äxjös KommunNytt fart. Jag producerar texter. Det är min styrka. Att koncentrera mig och skriva trots prat och diskussioner runt omkring. Ord och skrivande har alltid varit mitt intresse och en tillgång. Bild och ljud inte alls. I den proletära miljö jag växte upp i var böcker begränsade men vi hade Nordisk familjebok hemma. Inte bara A - Asunden, första delen som man kunde få gratis, och som många hade, utan hela sviten. -Ja, jag inser att många läsare inte förstår vad jag skriver om just nu, men andra som levt lika länge som jag, gör det å andra sidan, åtminstone de med arbetarklassbakgrund.Hur som helst så satt jag som väldigt ung och läste in en massa ord och ordförklaringar i Nordisk familjebok. För mitt höga nöjes skull. Kanske därför jag använt ordet "fäfot" i en interpellation idag. Jag hörde att folk runt mig undrade om det ordet verkligen används. -Ja, jag gör det. "Ligga för fäfot". Vara oanvänd ungefär. Men jag inser att det inte är lättläst!

Imorgon är en annan dag och det är regionstyrelse och första dagen det går att rösta. Dessutom mångfaldsseminarium, samling på Slånbäret och V-boa med utdelning av KommunNytt. Nu ska jag sätta mig ute på altanen en stund. Igår såg vi 11 storlommar simmandes på rad!

Carin Högstedt

140826