22. aug, 2014

Stadsvandringspremiär, Rottne, Braås, skitväder

Den feministiska stadsvandringen som gick av stapeln igår i Växjö centrum blev jättelyckad. Det kom lagom med folk, helt hanterligt. Visserligen kom det en jätteregnskur, då vi gick in i kommunhusets nya entré och tog skydd, men vi genomförde vandringen och avslutade med kaffe och kringlor på Brokvists, drivs av fyra systrar och har gått i familjens ägo i flera generationer.De kvinnor vi talade om Eva-Britt Svensson och jag var bl a Gulli Petrini och Rut Grubb, som båda var djupt engagerade i rösträttsrörelsen. 1903 bildade Gulli Petrini rösträttsförening i Växjö. Vår vandring handlade mycket om våra föregångare i politiken, de som gjorde det möjligt för oss att engagera oss och bli tagna på allvar. Vi kommer att göra om vandringen med olika infallsvinklar, teman kanske, men alltid med feministiskt perspektiv. Under fikat efteråt blev det bra samtal om staden, om bl a förlossningar utifrån Gulli Petrinis krav i stadsfullmäktige på ett hem för nödställda mödrar. Det kravet ansåg stadsfullmäktiges ordförande Schenström, och han var även skolstyrelsens ordförande, vara en grogrund för promiskuöst leverne. Ärendet bordlades. Frågan är om det fortfarande är bordlagt eller om något hände senare? Kravet ställdes ca1911. Schenström gav Petrini sparken för att hon undervisade om utvecklingsläran på flickskolan. Där miste Växjö en viktig kraft, som kom att ägna sig åt att agitera för rösträtt, allmän och lika.

Idag har det varit lite möte i kommunhuset, lite V-boa och så till Rottne och Braås med info vid ICA plus utdelning i brevlådor. Trevligt och en hel del goda samtal. En hel del medborgare är uppdaterade nu, har tagit ställning och en del säger sig verkligen behöva lite att läsa för att kunna bilda sig en uppfattning. Avbrutna i Braås av störtskur och iskall vind. Verkligen trött på att bli avbruten hela tiden av dessa skurar. Tycker inte om att frysa och gå omkring påbyltad en massa kläder. Hatar det faktiskt. Vad händer om man tar en veckas semester på Teneriffe,  som nog är min favoritö bland Kanarieöarna? Nästa vecka? -Nä, jag skojar. Min plikttrohet är omvittnad.

Imorgon cykla till stan för att delta i Barncancerloppet. Sedan helg med att svara på enkäter, läsa in handlingar till nästa veckas möte i bl a regionstyrelsen, få till en baksida på (V)äxjös KommunNytt samt vara lite social. Tre veckor kvar. Behovet av förändring för väldigt många människor driver mig. 83 000 är utförsäkrade. Vill höra alla deras berättelser. Såg en M-affisch med budskapet "Jobb eller bidrag? Det är ditt val". Så otroligt cyniskt! Ska detta få fortsätta?

Carin Högstedt

140822

V-boa är välbesökt och